Kan verfijnde DNA-techniek doorbraak brengen?

Geven de weinige DNA-sporen in het onderzoek naar de Bende van Nijvel binnenkort alsnog hun geheimen prijs? Het gerecht krijgt alvast groen licht om buitenlandse technieken toe te passen.

Het type huid, de haarkleur, het risico op erfelijke ziekten, de exacte leeftijd: het zijn slechts enkele van de interessante parameters die verscholen zitten in het DNA van een persoon. In het jargon heet zoiets ‘gecodeerd DNA’.

In tal van buurlanden wordt DNA dat in beslag wordt genomen tijdens een gerechtelijk onderzoek, al op die verregaande manier geanalyseerd. De resultaten die daarbij in cold cases behaald worden, zijn opmerkelijk.

Zo’n analyse is, gezien de privacywet­geving, aan strikte voorwaarden gebonden. In ons land mag het gerecht voorlopig alleen ‘ongecodeerd DNA’ analyseren. Het gerecht kan zo potentiële daders identificeren en nagaan wat het geslacht is van de dader. Maar niet welke haarkleur of leeftijd die dader bijvoorbeeld heeft.

Of een lid van de Bende nu 32 dan wel 38 jaar was op het ogenblik van de feiten? Was hij een tikkeltje kalend, dan wel volledig kaal? Speurders hebben er het raden naar.

Laboratorium in Lyon

Omdat het hier wettelijk niet is toegelaten, is de technologie in België nog niet beschikbaar. Maar in een laboratorium in het Franse Lyon kan het wel. En daar had het nieuwe onderzoeksteam in de zaak van de Bende van Nijvel zijn zinnen op gezet.

Volgens onze informatie is daarvoor, na lange discussies over de wettelijke beperkingen, uitzonderlijk het licht op groen gezet. Al wilde noch het kabinet van minister van Justitie Koen Geens (CD&V) noch het Nationaal Instituut voor Criminalistiek en Criminologie (NICC) of het federaal parket daar vrijdag informatie over kwijt. De zaak ligt gevoelig. Het gerecht wil in alle rust en discretie het onderzoek voortzetten, zonder bij nabestaanden hoge verwachtingen te creëren.

Dat de technieken van het Franse laboralorium in Lyon in strijd zouden zijn met de Belgische wet, zoals enkele Franstalige kranten schreven, spreken bronnen tegen. Of de resultaten gebruikt kunnen worden in de rechtbank, is nog onduidelijk.

In het beste geval krijgen de speurders een beter zicht op het profiel van enkele daders. Want over hoe meer details ze beschikken, hoe nauwgezetter een nieuwe robotfoto kan worden opgesteld. En hoe groter de kans om bij een verdachte te komen. Die kan dan weer aan een kruisverhoor onderworpen worden.

Nieuwe onderzoeksdaden

Een zaak is zeker, bevestigt een gerechtelijke bron: achter de schermen is er sprake van een heropleving van het onderzoek, met tal van nieuwe onderzoeksdaden.

De Bende van Nijvel maakte tussen 1982 en 1985 28 dodelijke slachtoffers. De meesten werden neergeschoten tijdens een overval op een warenhuis. De Bende dankt haar naam aan een van haar eerste overvallen, op een Colruyt-warenhuis in Nijvel in september 1983. De laatste overval van de Bende, op het Delhaize-warenhuis in Aalst, was met acht doden de bloedigste. De daders blijven tot vandaag onbekend.

Bron » De Standaard | Pieter Huyberechts