Zelfs de laatste voorvechter in het Bende-dossier geeft het op: “Ik ben uitgeput”

Nadat de Bende van Nijvel meer dan dertig jaar zijn leven beheerste, staakt David Van de Steen “zijn dagelijkse gevecht om de waarheid”, net op het moment dat zowel zijn tweede boek als een film over de gruwel uit de jaren tachtig uitkomt. “Ik besef dat ik niet veel meer moet hopen. Ik ben uitgeput.”

Morgen stelt Van de Steen zijn tweede Bende van Nijvel-boek voor in zijn thuisstad Aalst. Anderhalve week later verschijnt de film Niet schieten van Stijn Coninx, over de aanslag op de Delhaize in 1985 waar Van de Steen zwaargewond raakte en zijn ouders en zus verloor. Twee belangrijke momenten voor de man die na de ogenschijnlijke doorbraak rond de Reus in oktober vorig jaar het onderzoek een tweede adem zag krijgen en de hoop koesterde dat de waarheid eindelijk zou bovenkomen. “Maar na het boek en de film is het voor mij gedaan”, zegt de Aalstenaar.

“Al meer dan 30 jaar beheerst die avond vrijwel elke seconde van mijn leven, maar dat kan ik niet meer. Ik ben uitgeput door elke dag weer te vechten voor de waarheid. Net als heel België, geloof ook ik niet meer dat Justitie nog iets concreets zal ophelderen. Als ik zie dat je voor het kapotmaken van een politieagent slechts 10 jaar moet zitten, zoals bij Kitty Van Nieuwenhuysen, dan besef ik dat ik niet te veel moet hopen op gerechtigheid of een proces zoals justitieminister Geens beloofde.”

Non-stop tips

Van de Steen laakt het gebrek aan communicatie vanuit het vernieuwde speurdersteam dat onder leiding van het federaal parket al meer dan een halfjaar het dossier in handen heeft. “Het blijft inderdaad al heel lang weer stil. Als er door het nieuwe boek of de film nog tips of getuigenissen naar boven komen, zullen we die ook aan Brussel bezorgen. Maar zelf steek ik er mijn tijd niet meer in om zaken uit te pluizen. Ze mogen het nu zelf uitzoeken”, klinkt het gelaten.

Samen met strafpleiter Jef Vermassen gaf Van de Steen het afgelopen jaar al heel wat info door. “Sinds de Reus zijn we eigenlijk non-stop benaderd door mensen die politie en Justitie niet meer vertrouwden”, vertelt Vermassen. “We proberen nog altijd een aantal mogelijke puzzelstukjes aan te brengen die het onderzoek misschien kunnen helpen.”

Altijd de rijkswacht

“Telkens was er één constante”, zegt Van de Steen. “Op de één of andere manier was er altijd een link met de rijkswacht. Meer bepaald, een groep rijkswachters en officieren met een bepaalde agenda die bepaalde dingen lijken te hebben toegedekt.”

Zo zou een ex-rijkswachter aan de nieuwe speurderscel willen bevestigen dat een hogere officier hem en zijn collega’s voorafgaand aan de aanslagen op de Delhaizes in Eigenbrakel en Overijse opgedragen had “niet in te grijpen bij een incident of iemand te achtervolgen”, net als eerder al verklaard werd over de raid in Aalst. Daarnaast zijn er de afgelopen maanden getuigenissen opgedoken over afgelegen garageboxen in Ninove die na de raid in Aalst afgeschermd werden door een hoge rijkswachtofficier met chauffeur. En eentje over bijeenkomsten van rijkswachters bij een “beschermde” pedofiele priester uit de Denderstreek waar “luidop gediscussieerd werd over hoe een staatsgreep georganiseerd kon worden”.

Boek en filmpremière

Het federaal parket geeft voorlopig geen commentaar over de stand van het onderzoek. “Natuurlijk is de vraag van de slachtoffers en het brede publiek om vaker te communiceren begrijpelijk”, zegt woordvoerder Eric Van Der Sypt. “Zeker nu deze zaak opnieuw aandacht krijgt door het boek en de film. Maar wij zullen pas info vrijgeven als de speurderscel dat opportuun vindt en niet naar aanleiding van bijvoorbeeld een première.”

“Ik verzeker wel dat elk teamlid zijn uiterste best doet om zo snel mogelijk vooruitgang te boeken. Alle pistes – oude en nieuwe – worden herbekeken met behulp van de modernste technieken rond bijvoorbeeld de analyse van DNA en vingerafdrukken.”

Bron » De Morgen