“Doorbraak is beetje voorbarig”

Voor het eerst in jaren zijn er opnieuw op grote schaal huiszoekingen uitgevoerd in het onderzoek naar de moorden van de Bende van Nijvel. Maar het is nog te voorbarig om van een doorbraak te spreken, zegt procureur Christian De Valkeneer op Radio 1. Er werden dinsdag in totaal 21 huiszoekingen verricht, in Wallonië, Vlaanderen en Brussel.

De speurders namen allerhande spullen in beslag die de komende weken onderzocht worden. Er is voorlopig niemand aangehouden, vertelt De Valckeneer zaterdag in Het Laatste Nieuws. “We volgen een spoor. We hopen écht dat dit het goede is”, zegt procureur des Konings van Charleroi.

Procureur Christian De Valkeneer bevestigt op Radio 1 dat er een nieuw spoor is, maar vindt het nog te vroeg om van een doorbraak te spreken. “De onderzoeksrechter heeft zo’n 20 huiszoekingen laten uitvoeren, in heel België. Daarbij zijn veel voorwerpen in beslag genomen en die worden nu door de onderzoekers bestudeerd.”

Het Laatste Nieuws vernam van ‘bronnen dicht bij het onderzoek’ dat de huiszoekingen plaatsvonden bij mensen die in de jaren tachtig bekende of verborgen sympathieën koesterden voor extreemrechts en op gewelddadige manier het land wilden destabiliseren.

De nieuwe huiszoekingen komen er 27 jaar na de laatste overval van de Bende van Nijvel en drie jaar voor de verjaring van de feiten. De laatste gekende huiszoeking in de zaak dateerde van 2006. Onlangs nam topspeurder Eddy Vos nog ontslag als hoofd van het onderzoeksteam.

Bron » De Standaard