Onderzoek Bende van Nijvel flakkert weer op

Het lijkt er op dat er weer schot komt in het onderzoek naar de Bende van Nijvel, 27 jaar na de laatste overval en drie jaar voor de verjaring van de feiten. Maar het is voorbarig om van een doorbraak te spreken, zei procureur Christian De Valkeneer op Radio 1.

Vorige dinsdag vonden in totaal 21 huiszoekingen plaats, in Wallonië, Vlaanderen en Brussel. De speurders namen allerlei zaken in beslag die de komende weken onderzocht worden. Er is voorlopig niemand aangehouden, vertelt De Valckeneer zaterdag in Het Laatste Nieuws. ‘We volgen een spoor. We hopen écht dat dit het goede is’, zegt procureur Christian De Valkeneer van Charleroi.

De Valkeneer bevestigt op Radio 1 dat er een nieuw spoor is, maar vindt het nog te vroeg om van een doorbraak te spreken. ‘De onderzoeksrechter heeft huiszoekingen laten uitvoeren, in heel België. Daarbij zijn veel voorwerpen in beslag genomen en die worden nu door de onderzoekers bestudeerd.’

Het Laatste Nieuws vernam van ‘bronnen dicht bij het onderzoek’ dat de huiszoekingen plaatsvonden bij mensen die in de jaren tachtig bekende of verborgen sympathieën koesterden voor extreemrechts en op gewelddadige manier het land wilden destabiliseren.

De nieuwe huiszoekingen komen er 27 jaar na de laatste overval van de Bende van Nijvel en drie jaar voor de verjaring van de feiten. De laatste gekende huiszoeking in de zaak dateerde van 2006. Onlangs nam topspeurder Eddy Vos nog ontslag als hoofd van het onderzoeksteam.

Bron » De Tijd