Hij schreef een fictieve novelle over de Bende van Nijvel, maar het verhaal komt akelig dicht bij de realiteit

Pieter jan Martyn uit Avelgem gebruikte het dossier van de Bende Van Nijvel om kunst te maken. En hij schreef samen met Jonas Bruyneel een fictieve novelle. Hun theorie lijkt echter dichter bij de waarheid te komen dan ze ooit konden vermoeden.

Pieter jan Martyn (33) uit Avelgem maakte een reeks schilderijen over het dossier van de Bende van Nijvel. Hij schreef er samen met auteur Jonas Bruyneel ook een novelle over. Uitgangspunt was het ongeloof van de kunstenaar in de authenticiteit van het bewijsmateriaal. Over de wapenvondst in Ronquières bijvoorbeeld. Martyn had die manipulatie van het Bendedossier in zijn theorie verwerkt. In oktober 2018 kwam de bevestiging dat het inderdaad zo was. Of over de recente huiszoekingen. Die had Martyn ook al neergepend. Hij kijkt er met vreemde ogen naar, zeker nu de jongste weken het dossier weer actueel is.

Eigen theorie

“Historische thema’s fascineren me”, zegt Pieter jan Martyn. “Op vraag van Joris van der Borgt van de galerij Bruhaus in Waregem verdiepte ik me in het dossier van de Bende Van Nijvel. Ik vond complottheorieën alom. Samen met Jonas Bruyneel maakten we er een eigen theorie rond, schreven we een fictieve novelle ‘stel dat het waar is dat … ‘ en selecteerde ik de beelden die ik op doek bracht.”

“Ik kon niet vermoeden dat een aantal puzzelstukjes nu blijken te kloppen. Heel vreemd is dat. Naast de bevestiging over de manipulatie bij de wapenvondst, bijvoorbeeld ook de recente huiszoekingen bij onderzoekers. Ik heb wel gemerkt hoe vlug je jezelf in zo’n pseudo-onderzoek kan verliezen. Daarom was het goed dat Jonas Bruyneel een kritisch klankbord was.”

Buikgevoel

Martyn vertrok van feiten, combineerde fictie met realiteit en liet voor de rest vooral zijn buikgevoel spreken. Ook als hij zegt dat de Delhaize-overval eigenlijk een afleidingsmanoeuvre was. “Het zou geen pluim zijn voor het gerecht als mijn hele theorie waar is. Omwille van het lopende onderzoek kreeg ik ook nergens bevestiging van onze ideeën.”

Artistiek beeldonderzoek

De expo Symbols of Democracy is een artistiek beeldonderzoek naar de Bende van Nijvel. Maar van hieruit legt de kunstenaar verbanden. De realiteit in deze expo lijkt echter stilaan de bovenhand te nemen. De recentste gerechtelijke ontwikkelingen, kort na de vernissage, lijken dat te bevestigen. En daar ligt het unieke van dit traject. “Ik legde me toe op een onopgeloste en zwarte geschiedenis van België. Alle fictie heeft wortels in de werkelijkheid, net dat maakt het zo pijnlijk.”, zegt Pieter jan Martyn nog. “En neen, het gerecht heeft me nog niet gecontacteerd.”

De tentoonstelling loopt nog tot 17 februari in de Molenstraat 84 in Waregem.

Bron » Het Nieuwsblad