Advocaten van nabestaanden hebben veel vertrouwen in DNA-onderzoek in Bende-dossier: “Stille getuigen die niet kunnen liegen”

Honderden mannen en vrouwen worden verzocht om DNA te laten afnemen in het kader van het onderzoek naar de Bende van Nijvel. “Een erg goede zaak, want DNA, dat zijn de stille getuigen die niet kunnen liegen”, zegt strafpleiter Jef Vermassen die enkele nabestaanden van de slachtoffers vertegenwoordigt. Ook Walter Vansteenbrugge reageert positief op het nieuws en gelooft in een mogelijke doorbraak.

“Het is de eerste keer in mijn carrière dat ik meemaak dat het gerecht op zo’n grote schaal DNA-stalen afneemt, al heb ik natuurlijk ook nooit eerder een dossier als dat van de Bende van Nijvel meegemaakt”, zegt Vermassen. “Dit is erg uitzonderlijk. Ik ben een groot believer als het over DNA-onderzoek gaat. Vroeger had men alleen vingerafdrukken, maar DNA gaat veel verder. Het is niet honderd procent sluitend, maar het scheelt niet veel. Bovendien evolueert de techniek, wordt het steeds fijner. Je kan op de duur zelfs de kleur van de ogen van iemand bepalen, wat vroeger helemaal niet mogelijk was.”

“Als ik pleit heb ik het over ‘de stille getuigen die niet kunnen liegen’. Dat zijn de sporen van daders die men terugvindt op bijvoorbeeld de kleren van het slachtoffer, op een glas waarvan gedronken is enzovoort. Denk aan Annick Van Uytsel, waar men ook één haartje heeft gevonden. Daar is toen spijtig genoeg een tijdje niets mee gedaan, maar DNA en sporen zijn ontzettend belangrijk. De kans dat men zich vergist is heel klein en de kans dat ze de dader verraden is bijzonder groot.”

“De kostprijs van 60 euro per staal is peanuts vergeleken met de kostprijs van de onderzoeken die al zijn gebeurd, tel gewoon de bladzijden op en de duurtijd om ze te typen en je zult uitkomen op een extreem veelvoud. Dit is een middel in de hoop dat er iets uitkomt. Je moet echt op geen euro kijken nu. Ik heb hier veel vertrouwen in, maar het is wachten op de resultaten, natuurlijk.”

“Toch wil ik nog dit opmerken: Naast het feit dat dit grootschalige DNA-onderzoek wel iets eerder had mogen gebeuren, hebben verschillende mensen getuigd dat ze bij de aanslag van de Bende in Aalst één bepaald persoon hebben herkend. In het kader van het onderzoek kan ik zijn identiteit hier niet prijs geven, maar ik vraag toch pertinent: is dat niet evenwaardig aan DNA-onderzoek?”

Advocaat Van Steenbrugge: “Geloof in mogelijke doorbraak”

Ook advocaat Walter Van Steenbrugge reageert positief. “Het DNA-onderzoek is in elk geval een uitstekende methode om een aantal zaken te elimineren. Dit is écht goed werk. Er zit weer vaart in het onderzoek. Er is bij mij en mijn cliënten geloof op verdere ontwikkelingen en een eventuele doorbraak.”

“Ik heb de indruk dat het federaal parket de zaken effectief goed in handen heeft genomen; dat heb ik gemerkt toen er de switch is gekomen (Marianne Capelle kreeg in februari 2018 de leiding in het onderzoek naar de Bende van Nijvel, red) en er weer heel serieus op het dossier wordt gewerkt. Dat is alleen maar toe te juichen. Maar ook van onze kant zijn we met een aantal zaken bezig die ook evolueren. Daardoor zitten we in een andere modus: het dossier zit bij mij niet ergens onderaan de schuif, maar helemaal bovenaan.”

“Ook mijn cliënten, de familie Palsterman, volgen de zaken van heel nabij op en we komen zeer regelmatig samen. De intensiteit is in ieder geval verhoogd en ik voel dat dat ook bij het federaal parket zo is. Er is een geloof op positieve ontwikkelingen en een mogelijke doorbraak.”

Bron » Het Laatste Nieuws