Geens over Bende van Nijvel: “Gevoel dat stukje vertrouwen hersteld is, maar nog hele weg te gaan”

De slachtoffers van de Bende van Nijvel zijn tijdens hun jaarlijkse bijeenkomst voor het eerst ontvangen op het kabinet van de minister van Justitie Koen Geens (CD&V). Achteraf was er bij hen vooral ontgoocheling te bespeuren. Maar volgens minister Geens is het vertrouwen toch een stukje hersteld.

Tijdens de jaarlijkse bijeenkomst krijgen de slachtoffers en hun nabestaanden een update van het onderzoek. Vandaag kregen zij van de procureur-generaal van Bergen te horen dat er de voorbije weken 600 nieuwe tips zijn binnengekomen, waarvan 450 het onderzoeken waard zijn. Maar een doorbraak is er nog altijd niet en veel meer nieuws kregen de slachtoffers niet.

Minister Geens begrijpt hun ontgoocheling, maar denkt dat het vertrouwen toch een beetje hersteld is. “Ik heb vandaag gastheer gespeeld omdat ik het belangrijk vond dat het vertrouwen tussen het gerecht en de slachtoffers stilaan hersteld wordt, want er is een vertrouwensbreuk geweest. Ik heb het gevoel dat er een stukje van dat vertrouwen hersteld is, maar er is nog een hele lange weg te gaan”, zei Geens in Terzake.

Geens heeft als minister geen kennis van de inhoud van de tips die bij het gerecht zijn binnengekomen. Desalniettemin heeft hij naar eigen zeggen iets willen duidelijk maken aan de slachtoffers vanmiddag: “Men zegt dat er geen nieuw element meer is sedert de onthulling van de broer van de zogenaamde reus. Maar die onthulling heeft op alle pistes die er waren een nieuw licht geworpen. Daardoor wordt er vanalles dat men misschien nog niet begreep vandaag veel duidelijker. Al begrijp ik hun ontgoocheling.”

“Vermassen heeft een zweepfunctie te vervullen”

Ook Jef Vermassen – de advocaat van een van de slachtoffers van de Bende – uitte die ontgoocheling. “De slachtoffers geloven er wel in. Maar het moet allemaal onderzocht worden en dat gaat zo traag. De sneeuw aan onze schoenen is gesmolten, soms smelt onze hoop ook”, verwoordde hij het.

Minister Geens reageert daarop: “Meester Vermassen heeft een zweepfunctie te vervullen. Laat hem die maar vervullen, dat zal het onderzoek misschien wel ten goede komen. Die tegenspraak is uitermate goed voor een rechtsstaat.”

“Heb geen angst”

Vorige week liet de advocaat van de vermoedelijke Reus van de Bende nog verstaan dat er een angstcultuur heerst rond het dossier. “We gaan ervan uit dat er nog leden van de Bende rondlopen. Schrik heb ik niet, maar als ik morgen een ongeval heb, dan zal het géén ongeval zijn”, zei meester Geert Lenssens toen in De Afspraak.

“Heb geen angst, zou ik zeggen”, reageert minister Geens daarop. “We mogen dat niet overschatten. Ik zou het in de plaats van meester Lenssens niet gezegd hebben.”

Bron » VRT