Jef Vermassen: ‘De sneeuw smelt, onze hoop ook’

De voorbije weken zijn er 600 nieuwe tips binnengekomen over de Bende van Nijvel. Dat meldt de procureur-generaal van Bergen Ignacio de la Serna op een jaarlijkse bijeenkomst. Toch overheerst teleurstelling bij de slachtoffers: ‘Mensen hebben geen vertrouwen meer in justitie’, verklaarde David Van de Steen.

Op de jaarlijkse bijeenkomst om de slachtoffers van de Bende van Nijvel een update van het onderzoek te geven, kregen de aanwezigen van onder meer minister van Justitie Koen Geens (CD&V) en procureur-generaal van Bergen Ignacio de la Serna te horen dat er de laatste weken zo’n 600 tips zijn binnengekomen. 450 van die tips worden nu verwerkt en gecontroleerd, 150 zijn te gek voor woorden en worden niet als nuttig beschouwd. In die tips worden de paus, de cosa nostra of koning Boudewijn als spilfiguren omschreven.

De procureur-generaal van Bergen benadrukte dat de speurders nu vooral de piste van de rijkswacht verder uitwerken. Zo wordt het netwerk rond Chris B., de vermoedelijke ‘Reus’ van de bende van Nijvel gedetailleerd in kaart gebracht. Op de vraag of er nog nieuwe concrete informatie is die de ex-rijkswachter aan de Bende van Nijvel kan linken, antwoordde de la Serna negatief. ‘Er zijn nog geen nieuwe elementen opgedoken. Maar we zoeken naarstig verder.’

Ontgoocheling

De slachtoffers waren ontgoocheld na de bijeenkomst. ‘Het was een lange, vermoeiende dag’, zei David Van de Steen na afloop. ‘We hebben niet echt concrete informatie gekregen en ik ben vandaag niets wijzer geworden.’ Ook Ingrid Mulder, de zus van Marie-Jeanne Mulder, die doodgeschoten werd op 9 november in de Delhaize van Aalst, had er meer van verwacht. ‘De media weten altijd meer dan wij’, verklaarde ze.

Jef Vermassen, de advocaat van een van de slachtoffers van de Bende van Nijvel, had zijn twijfels: ‘Wat was er gebeurd als wij de kar niet in gang hadden getrokken? De sneeuw smelt, maar onze hoop smelt ook.’

Compensatie

Toch was er ook goed nieuws voor de slachtoffers. De minister van Justitie benadrukte dat hij extra inspanningen wil doen om de slachtoffers financieel tegemoet te komen. Geens benadrukte op de bijeenkomst opnieuw dat slachtoffers zich nog steeds burgerlijke partij kunnen stellen. De minister maakte vorige week al duidelijk dat slachtoffers die zich nog niet zouden kenbaar gemaakt hebben, dat nog steeds kunnen doen.

Geens wil daarnaast een inspanning doen om de slachtoffers van de Bende van Nijvel gratis juridische hulp aan te bieden – net zoals terreurslachtoffers in ons land. Het gaat volgens de minister om een ‘bijzondere situatie, ook al staat nog niet vast of hier sprake is van terrorisme’. De minister gaat ten slotte ook op zoek naar een nieuwe rechtsbasis om complementaire schade te kunnen vergoeden.

Bron » De Standaard