Bergense procureur-generaal over Bende-onderzoek: “Blijven piste van ‘sommige’ oud-rijkswachters volgen”

In het onderzoek naar de Bende van Nijvel blijft de piste van ‘sommige’ oud-rijkswachters de hoogste prioriteit behouden. Volgens de Bergense procureur-generaal Ignacio de la Serna gaat het onder meer om Madani Bouhouche en Robert Beijer.

Sinds het bekend raken van de bekentenissen van de Aalsterse oud-rijkswachter Christiaan Bonkoffsky ontvingen de speurders van de cel Waals-Brabant (CWB) al 600 tips, maar een echt nieuw element is er niet. Dat kregen nabestaanden van Bende-slachtoffers gisteren te horen op een overleg met de onderzoeksleiding.

“Wij zijn nu vooral de entourage van deze ene oud-rijkswachter aan het oplijsten”, zei Ignacio de la Serna. “Het gaat daarbij om namen van oud-rijkswachters die nooit eerder opdoken in het onderzoek en om namen die dat eerder wel deden.”

Gevraagd of het ook gaat om oud-BOB’ers Madani Bouhouche en Robert Beijer zei de magistraat: “Ook die. Ik spreek niet graag over de piste van dé rijkswacht, daarvoor heb ik een te groot ontzag voor het instituut.”

Nabestaanden reageerden teleurgesteld op wat ze te horen kregen. “Jullie weten meer dan wij”, zei Ingrid Van Mulder, zus van de op 9 november 1985 in Aalst vermoorde Marie-Jeanne, tegen de aanwezige journalisten.

Ook David Van de Steen, die die avond als joch van 9 zijn ouders en zijn zusje verloor, kon zijn ergernis niet verbergen. “Tot een jaar geleden was ook de mogelijke betrokkenheid van rijkswachters iets heel moeilijks om over te praten. Het probleem is gewoon dat mensen het gerecht en de speurders niet meer vertrouwen.”

Justitieminister Koen Geens (CD&V) gaat het parlement voorstellen om de slachtoffers van de Bende van Nijvel te erkennen als slachtoffers van terrorisme. Dat opent de deur naar gratis juridische bijstand en schadevergoedingen boven op wat eerder al is toegekend.

Bron » De Morgen