‘Nederlandse expert moet Bende-onderzoek overdoen’

De nabestaanden van de slachtoffers van de Bende van Nijvel willen dat een Nederlandse expert in cold cases, het onderzoek Bende overdoet.

‘Geen nieuws. We zoeken verder in de entourage van de reus Christian B. En ook het oude spoor van de rijkswachters die betrokken zouden zijn, wordt verder uitgespit. Bouhouche en Beijer, ja. En anderen. Maar het is nog te vroeg om er meer over te zeggen.’

Dat is kort gezegd wat procureur-generaal Ignacio de la Serna kwam meedelen op de bijeenkomst met de slachtoffers van de Bende van Nijvel. Zij reageerden ontgoocheld, maar lieten zich niet doen: de slachtoffers en nabestaanden willen dat een onafhankelijke expert het onderzoek opnieuw analyseert.

‘We dienen volgende week een verzoekschrift in bij de onderzoeksrechter om professor Peter van Koppen aan te stellen als expert’, zegt advocaat Johan Heymans.

‘Van Koppen is niet de eerste de beste: hij is als cold case-expert erg gerenommeerd in Nederland. Hij heeft een team van tien experts ter beschikking op twee universiteiten, Amsterdam en Maastricht. We hopen dat hij de daders kan vinden of dat hij toch de goede onderzoekspiste kan blootleggen. Van Koppen is een nuchtere Nederlander, die niet verkrampt als je het woord rijkswacht laat vallen.’

‘We hebben het al doorgesproken met Van Koppen. Hij wil het doen’, zegt Heymans. ‘De minister van Justitie (CD&V’er Koen Geens, red.) liet ons verstaan dat de kosten daarvoor door justitie kunnen worden gedragen. Het enige wat we nog nodig hebben, is de toestemming van de onderzoeksrechter.’

Bron » De Standaard