Stand van zaken in onderzoek Bende van Nijvel: “600 nieuwe tips, waarvan 450 het onderzoeken waard”

De slachtoffers van de bloedige overvallen van de Bende van Nijvel hebben op een jaarlijkse bijeenkomst uitleg gekregen over het onderzoek van de speurders. Volgens procureur-generaal Ignacio De la Serna zijn er al 600 tips binnengekomen. “150 daarvan zijn absurd, à la “de paus heeft het gedaan”. 450 zijn het onderzoeken waard.”

De – jaarlijkse – bijeenkomst om de slachtoffers van de Bende van Nijvel een update te geven over het onderzoek, vond dit jaar voor het eerst plaats op het kabinet van minister van Justitie Koen Geens (CD&V).

De minister deed vorige week nog een opmerkelijke oproep. “Slachtoffers die zich nog niet kenbaar gemaakt hebben, mogen dat nog altijd doen.” Dat herhaalde hij vandaag op een persconferentie: hij wil de hulp voor nieuwe slachtoffers bekijken en uitbreiden voor de bestaande slachtoffers. Geens benadrukt ook dat hij een inspanning doet om de slachtoffers en nabestaanden gratis rechtshulp te geven. Dat is naar analogie met de aanbevelingen die de commissie 22/3 gaf voor de slachtoffers van terreur.

De procureur-generaal van Bergen Ignacio De la Serna, die mee onderzoek doet naar de Bende van Nijvel, heeft benadrukt dat er al heel wat tips binnengelopen zijn. “Er zijn 600 nieuwe tips. Daarvan zijn er 150 absurd à la “de paus heeft het gedaan”. 450 tips zijn het onderzoeken waard.”

Advocaat: “Al twee nieuwe slachtoffers”

Advocaat Peter Callebaut, die verschillende Bende-slachtoffers vertegenwoordigt, verklaarde aan VRT NWS dat hij al minstens twee nieuwe slachtoffers had. “De kinderen van een cliënte waren minderjarig op het ogenblik dat hun vader doodgeschoten werd. Ze hebben zich in die periode van tien jaar geen burgerlijke partij kunnen stellen – wel via hun moeder, maar niet zelf. Die tien jaar is weg.”

Callebaut wil nu dat de minister zijn belofte concreet maakt. “Ik wil dat de minister mij een concrete datum zegt, zodat we ook voor hen een schadevergoeding kunnen vragen.

Bron » VRT Nieuws