Oud-rijkswachter Herman Vernaillen overleefde moordaanslag door Robert Beijer: “Ik heb nadien mijn 3 kinderen leren schieten”

Een huiszoeking bij Robert Beijer in Thailand, doet de hoop op een doorbraak in het onderzoek rond de Bende van Nijvel voor de zoveelste keer opflakkeren. Maar oud-rijkswachter Herman Vernaillen (81), die ooit ei zo na doodgeschoten werd door Beijer, blijft er in “Terzake” onbewogen bij. Nochtans heeft de aanslag van 41 jaar geleden een diepe indruk nagelaten op hem en zijn gezin.

Op 25 oktober 1981 wordt er rond middernacht bij majoor Herman Vernaillen aan de deur gebeld. Zodra hij het gordijn van het raam naast de voordeur opzijschuift, wordt er op hem geschoten. “Ik heb de sleutel van de deur getrokken. Terwijl ik mij omdraai, word ik in mijn rug en mijn arm geschoten. Ik val neer en blijf in de gang liggen op mijn buik, net voorbij het raam, waardoor de schutters mij niet zien. Daarop zijn ze door de andere ramen beginnen te schieten.”

Wanneer Vernaillens echtgenote komt kijken, krijgt ze de volle lading. “Ze werd geraakt in haar arm, in haar buik, haar lever, haar darmen, … Mijn oudste dochter Inge (op dat moment 16 jaar oud, red.) heeft haar weggetrokken uit het deurgat, zodat ze veilig in de slaapkamer lag. De jongste (toen 12 jaar oud, red.) is mijn revolver in de slaapkamer gaan halen en is langs de andere kant tot bij mij gelopen. Ik heb haar neergedrukt, want ze waren nog aan het schieten.”

Niet veel later stopt het schieten en scheurt de auto van de schutters weg. Vernaillen en zijn vrouw worden naar het ziekenhuis gebracht en overleven uiteindelijk allebei de aanslag.

Beijer geeft “opdracht” toe

Vernaillen heeft de moordaanslag altijd gelinkt aan Robert Beijer en zijn kompaan Madani Bouhouche. Beijer en Bouhouche waren een paar maanden door toedoen van Vernaillen uit de drugssectie van de BOB (Bewakings- en Opsporingsbrigade) van Brussel gesmeten, omdat ze een gesprek hadden afgeluisterd tussen een rijkswachter en zijn informant.

Beijer is opvallend genoeg nooit veroordeeld voor de aanslag, maar heeft later aan Vernaillen (en ook in zijn boek “De laatste leugen”) toegegeven dat hij erbij betrokken was. “Het parket in Brussel liet me weten dat Beijer me hier thuis wilde spreken. Ik heb dat geweigerd: ik wilde enkel spreken op het parket in Brussel, nadat hij gefouilleerd was. Ik vertrouwde die vent voor geen haar.”

Daar heeft Beijer, zo zegt Vernaillen, “toegegeven dat het zijn opdracht was om mij te vermoorden”. “Van wie die opdracht kwam, heeft hij niet gezegd. Hij had er spijt van dat mijn vrouw zwaargewond was en vroeg of ik hem kon vergeven. Ik heb gezegd, in het bijzijn van de procureur: ‘Vergeven misschien wel, maar vergeten nooit. Als je ooit bij mij komt, schiet ik u af’.”

Beijer heeft ook nooit gezegd waarom hij die “opdracht” gekregen had. “Omdat ik te veel wist zeker?”, haalt Vernaillen de schouders op.

Uzi op schoot

Hij en zijn vrouw hielden er een diep wantrouwen ten opzichte van de toenmalige rijkswacht en de politie aan over. “Na die aanslag mocht hier noch van de rijkswacht, noch van de politie nog iemand binnen. Ze zijn deze week mijn wapenverzameling nog eens komen controleren: ze moesten binnen langs de kelder.”

De moordaanslag heeft nog lang nagezinderd in het gezin. “Twee maanden na de aanslag waren we weer thuis uit het ziekenhuis. Maar mijn vrouw en kinderen wilden hier niet meer blijven. Ik heb gezegd: ‘Geen sprake van. Ga als je wilt, maar ik blijf hier’. Daarna heb ik de 3 kinderen leren schieten. Enkel mijn vrouw wilde niet.”

Na de aanslag wilde de vrouw van Vernaillen ook niet meer dat iemand van de politie of rijkswacht hem naar de kazerne bracht, zoals het toen de gewoonte was. “Zij bracht mij naar Brussel en kwam mij ophalen, want ze werkte ook in Brussel. Ik zat dan in de auto met een uzi (een pistoolmitrailleur, red.) op mijn schoot.”

Bewijzen

Vernaillen wil niet meer luidop speculeren over de mogelijke betrokkenheid van Beijer bij de Bende van Nijvel. Dat de man nu opgepakt is in Thailand, doet Vernaillen niet zoveel. “We weten dat hij in Thailand aangehouden is omdat hij daar illegaal verblijft. Niemand weet of ze daar ook iets gevonden hebben (in verband met de Bende van Nijvel, red.). Alleen dat is interessant. Maar dat hij daar illegaal is, interesseert geen mens.”

Is een doorbraak mogelijk? “Er zou enkel een doorbraak kunnen zijn op twee voorwaarden: als Beijer zijn betrokkenheid bij de Bende erkent en als er ook bewijzen zijn. Want zo’n bekentenis zou niks waard zijn zonder materiële bewijzen.”

Bron » VRT Nieuws