Wordt het dossier van de Bende van Nijvel na al die jaren gewoon geklasseerd? Het is de grote vrees van de nabestaanden. Ze ontvingen allemaal een brief van het gerecht en worden op 28 juni uitgenodigd in Brussel. Hun advocaten leiden hieruit af dat het onderzoek mogelijk na 38 jaar afgesloten wordt. “Het zal op die 28 juni geen goednieuwsshow zijn”, denkt ook misdaadjournalist Faroek Özgünes, die het dossier al jaren op de voet volgt. “Het parket zal niet aankondigen dat de Bende van Nijvel is opgerold. Eerder het omgekeerde zal waar zijn.” Özgünes noemt het hele onderzoek “een puinhoop”.
De aanslagen van de Bende van Nijvel tussen 1982 en 1985 maakten in totaal 28 doden en meer dan 40 gewonden, en dat onder de ogen van honderden getuigen. Naast overvallen met zwaar geweld sloeg de Bende in 1985 vooral toe in supermarkten. Na de meest dodelijke overval met acht doden op 9 november 1985 op de Delhaize in Aalst stopte het terreurgeweld plots.
Grootste onopgeloste misdaad van ons land
Het onderzoek naar “de grootste onopgeloste misdaad van ons land” werd een ramp. Er werkten honderden speurders op de zaak, maar toch raakte niks opgelost. De nabestaanden hebben nu allemaal een brief – die erg vaag is – van het parket gekregen. Hun advocaten denken dat de onderzoeksrechter het onderzoek wil stoppen. Ook andere advocaten laten zich kritisch uit en noemen het “een blaam” wanneer de onderzoeksrechter de zaak nu zou opgeven.
Misdaadjournalist Faroek Özgünes duidt bij VTM NIEUWS: “De onderzoeksrechter is klaar met haar onderzoek en heeft dat overgemaakt aan het federaal parket. Het is nu aan dat federaal parket om een vordering in te stellen, met andere woorden nagaan: wie gaat het parket vervolgen op basis van de elementen uit het onderzoek? Ik vrees alleen dat er niemand te vervolgen zal zijn en dat het hele onderzoek zal worden afgesloten.”
Özgünes legt uit dat de burgerlijke partijen nog bijkomend onderzoek kunnen vragen. “De onderzoeksrechter zal dan moeten antwoorden of dat al gebeurd is of niet. Maar eigenlijk is het een beetje ‘over and out’ voor het Bende-onderzoek. Dat is uiteraard een zware blamage voor justitie. Ze is er niet in geslaagd om sinds de jaren ‘80 deze zaak op te lossen. Het is ook een kaakslag voor de slachtoffers.”
“Absolute nul op alle vlakken”
Advocaat Peter Callebaut heeft in het dossier 17 slachtoffers vertegenwoordigd. “28 doden, meer dan 40 gekwetsten, vrouwen, zelfs kinderen doodgeschoten… Meer dan honderden getuigen. Er is geen enkel dossier waar zoveel mensen op gekeken hebben. En men vindt dat niet…?”, vraagt hij geërgerd bij VTM NIEUWS.
De advocaat noemt het dossier “al van in het begin verknoeid”. Zo is er volgens Callebaut op “een onhandige manier” op het dossier gereageerd, zowel vanuit justitie als vanuit de politiek. Er was ook een clash van magistraten. “Er zijn fouten gemaakt en men wil die fouten niet erkennen. Maar natuurlijk, 40 jaar na de feiten blijven die fouten bestaan. Het resultaat blijft ook bestaan: het is een absolute nul op alle vlakken.”
Manipulatie?
Sommige slachtoffers hebben het naast fouten ook over manipulatie van het dossier. “Ik ben geen fan van complottheorieën”, zegt Faroek Özgünes daarover. “Volgens mij is het onderzoek gewoon slecht gevoerd. Iedereen die bij het onderzoek betrokken is geweest, dacht de waarheid in pacht te hebben en de oplossing te kennen, met als gevolg dat het onderzoek in alle richtingen is gevoerd. Van een staatsgreep door extreemrechts, van een afpersing, tot het creëren van een angstterreur, Amerikaanse inmenging, … Het heeft allemaal niets opgeleverd.”
“En op een bepaald ogenblik was er, zoals advocaat Callebaut zegt, een rivaliteit, niet alleen tussen magistraten maar ook tussen politiemensen”, vervolgt hij. “Op het einde werden zelfs de leden van de Delta-cel in Dendermonde – die bijvoorbeeld een deel van de buit en de wapens van de bende gevonden hebben in de kom van Ronquières – verdacht van betrokkenheid. Zó ver is het zelfs gegaan.” De conclusie is duidelijk voor de misdaadjournalist. “Eigenlijk is dit hele onderzoek een puinhoop. En er viel eerlijk gezegd ook niets meer te redden.”
“Er zijn gewoon geen concrete bewijzen”
Hoe groot is de kans dat er toch nog nieuwe elementen opduiken? “Ik denk dat die kans onbestaande is”, aldus nog Özgünes. “De laatste grote onderzoeksdaad was DNA-onderzoek, een vergelijking tussen een bloedspoor dat aangetroffen is op een kogelvrije vest met alle mensen die ooit genoemd zijn in het Bende-dossier. Daar zijn zelfs lijken voor opgegraven. Dat heeft allemaal niets opgeleverd.”
Er was ook nog een huiszoeking bij Robert Beijer in Thailand, maar ook dat heeft niets opgeleverd. “En het federaal parket heeft zelfs een undercoveroperatie opgezet in Luxemburg, waarbij een aantal mensen zogezegd voor een tv-productie zouden geïnterviewd worden. Ook dat leverde helemaal niks op. Het punt is: er zijn gewoon geen concrete bewijzen die bepaalde mensen kunnen linken aan bepaalde feiten. En als je dat niet hebt, kan je met zo’n dossier onmogelijk naar assisen gaan.”
Bron » Het Laatste Nieuws