Er liepen al 155 tips binnen over de man met het machinegeweer op een foto uit 1982 die betrokken zou zijn bij de Bende van Nijvel. Een van de terugkerende namen is die van de in 1991 vermoorde Claude Delperdange. Zijn naam viel al eerder.
De opsporingsfoto toont een man met krullend haar die staat te pronken met een Spas 12-machinegeweer. De foto dateert van 13 maart 1982 en werd wellicht genomen tijdens een extreemrechts paramilitair trainingskamp van Westland New Post (WNP) of het Front de la Jeunesse. Jarenlang dachten de speurders dat het WNP’er Leopold B. was, maar die woonde ten tijde van de Bende-feiten in Israël. Recent bleek dat het B. helemaal niet is.
Een terugkerende naam onder de tips is die van Claude Delperdange. Hij werd al eerder aangewezen als de ‘reus’ van de Bende van Nijvel, onder meer door wijlen Michel Nihoul in de nasleep van de zaak-Dutroux. Delperdange was aandeelhouder in de Luikse Trident-groep. Die kreeg in 1988 na een interventie door PS-kopstuk André Cools 12,5 miljoen euro toegeschoven bij de corruptie rond de aankoop van Agusta-gevechtshelicopters. De man was daarnaast een goed getrainde schutter en actief bij het extreemrechtse Front National. De toen 43-jarige Delperdange werd op 12 juli 1991 met een jachtgeweer neergemaaid door zijn echtgenote. Zij was het huiselijke geweld beu was. De rechtbank oordeelde dat ze uit wettige zelfverdediging handelde.
De foto, zo viel dinsdag te vernemen, werd de speurders bezorgd door oud-WNP-kopstuk Michel Libert. Soortgelijke foto’s werden ook ooit aangeleverd door wijlen privé-detective André Rogge. Die zei daarover op 1 februari 2003 in De Morgen: “Iemand uit het extreemrechtse milieu heeft mij een stapeltje foto’s toegespeeld van extreemrechtse trainingskampen in de jaren 80. Over een man in battle dress zei mijn contactpersoon: ‘En dat, dat is nu de legendarische reus van de Bende van Nijvel.’ Dat was Delperdange.”
Fysieke gelijkenissen zijn er zeker, maar dan zou de man op de foto een pruik moeten dragen. Op de weinige beelden die er zijn van Delperdange is die zo goed als kaal. Een van de andere tips viseert een ex-rijkswachter die eind jaren 70 actief was bij de groep Diane, de anti-banditisme-eenheid. Hij wordt “met grote, maar geen absolute zekerheid” herkend door ex-collega’s.
Bron » De Morgen | Douglas De Coninck