Onderzoeksjournaliste Hilde Geens: “Wapen op foto is geen wapen Bende van Nijvel”

Het federaal parket verspreidt een foto uit 1986 van een man met wapen die mogelijk te maken heeft met de Bende van Nijvel. Best interessant, vindt onderzoeksjournaliste Hilde Geens, toch is het wapen volgens haar niet gebruikt bij de overvallen in de herfst van 1985.

Voor verschillende mensen, die het dossier van de Bende van Nijvel volgen, is de foto die de federale politie vanmorgen heeft verspreid niet onbekend. Journaliste Hilde Geens uit Kortenaken, die veel artikels en boeken heeft geschreven over de Bende, herkende de foto meteen.

“De foto is in 1986 in het onderzoek van Aalst terechtgekomen. Michel Libert (kopstuk van het extreem-rechtse West Land New Post vaak gelinkt aan de Bende) zou de foto bezorgd hebben. Hij had hem gekregen van een klant in de GB waar Libert toen winkeldetective was. Maar de speurders hebben nooit kunnen achterhalen wie het was. Het laatste spoor was een man die naar Israël is verhuisd. Op zich zou het het wel interessant zijn dat we weten wie die man is. Er is een gelijkaardige tweede foto met meer mensen op, ook die is nog niet geïdentificeerd.”

Volgens haar is er geen rechtstreekse link met de Bendeovervallen.

Bij onze Oost-Vlaamse televisiecollega’s van TV-Oost ontkent Michel Libert vandaag dat hij de foto aan de speurders heeft bezorgd. In elk geval is de foto nooit openbaar gemaakt. Het federale parket verspreidt de foto nu om tips in te zamelen. De foto wordt veel gedeeld, ook op sociale media over het Vreemdelingenlegioen.

Hilde Geens is benieuwd of de tips iets opleveren, ze volgt de zaak nog steeds op, maar heeft niet meteen een nieuw boek of artikels klaar. Ze heeft het onderzoek van Aalst wel helemaal ingekeken. “Het is een intrigerende foto met een opvallend wapen, het heeft wel wat weg van de Bendewapens maar ik heb dat destijds nagevraagd, het is een Spas. Dat wapen werd onder meer gebruikt door Arnold Schwarzenegger in de film Terminator. Het oogt stoer en spectaculair maar het is geen Bende-wapen. Dat heeft een onderzoek in Duitsland uitgewezen. Er is dus geen rechtsstreekse link.”

Hilde Geens suggereert nog in Start je dag op Radio 2 Vlaams-Brabant dat het makkelijker zou zijn mocht het een Ingram-wapen zijn. “Die wapens zijn in 1982 gestolen bij wapenhandel Dekaise in Waver. De overvallers zijn nog achtervolgd en in het centrum van Hoeilaart beschoten, maar ze konden ontkomen. Van die Ingrams waren er maar 5 in ons land”.

Bron » VRT Nieuws