Nieuwe foto in onderzoek Bende van Nijvel met opvallend wapen bekend uit ‘The terminator’ en ‘Jurassic park’, maar wat is de SPAS-12?

De federale politie heeft in het kader van het onderzoek naar de Bende van Nijvel een nieuwe foto verspreid. Opvallend is het wapen dat de persoon vast heeft. Het gaat om een Franchi SPAS-12, “een soort mobiel kanon dat moorddadig snel kan vuren.”

Het wapen is vooral bekend als the weapon of choice van Arnold Schwarzenegger in The terminator. Ook in Jurassic park kwam het wapen voor. Het was het geprefereerde geschut van parkopzichter Robert Muldoon (gespeeld door Bob Peck). Laatstgenoemde is vooral bekend vanwege de iconische quote ‘clever girl’. In de scene is te zien hoe hij zijn SPAS-12 richt op de Velociraptor om kort daarna opzij aangevallen te worden door een andere dino.

De SPAS-12 is “een geweer met dubbele functie (pompactie/semi-automatisch) van het Italiaanse merk Franchi”, aldus het opsporingsbericht. De fabrikant heeft er slechts 30.000 stuks van geproduceerd en verkocht het voornamelijk aan ordediensten of voor militaire toepassingen. Het model is een letterwoord en staat voor Special Purpose Automatic Shotgun 12. Later veranderde de fabrikant dat naar Sporting Purpose Automatic Shotgun 12.

Het is een semiautomatische shotgun, wat het moorddadig potentieel van het wapen enorm vergroot. “Als je de trekker overhaalt, vliegen alle patronen erdoor aan een moordende cadans ”, zegt Yves Barbieux, die voor deze krant al jarenlang het dossier van de Bende van Nijvel volgt. “Het is een soort riot gun op steroïden. Het resultaat is een slachtpartij. Het is een enorm krachtig wapen, enkel mensen die ervaring hebben met zulk zwaar geschut kunnen ermee omspringen zonder zelf letsels op te lopen.”

“Futuristisch in die tijd”

“Dat wapen werkte eigenlijk niet zo goed,” aldus Alfons Baeyens (82), in de jaren tachtig twee keer Belgisch kampioen practical shooting én wapenhandelaar in Aalst. “Het was futuristisch in die tijd, helemaal iets anders dan de klassieke shot gun. Door de plooibare kolf kon je het bijvoorbeeld op de rug dragen. Het was dubbel zo duur als een riotgun, maar sommigen willen dat dan hebben. Ik heb een paar exemplaren van die SPAS verkocht aan klanten die ik me niet meer kan herinneren – de verkoop was vrij – maar ik herinner me vooral dat ik aan die monsters heb zitten sleutelen. Dat systeem stond niet op punt. Iets nieuws was bijvoorbeeld dat je niet moest herladen na elk schot, het wapen deed dat semi-automatisch. Maar met elke keer herladen, verloor je ook aan schietkracht.”

Wat een Bende-lid met zo’n wapen kon aanrichten? Baeyens weet het niet, zegt hij. Vroeger liet hij zich (in Humo) al eens ontvallen dat de schutters van de Bende van Nijvel veeleer in het wilde weg schoten dan ze goed getraind leken. Hij was getuige van de kogelinslagen in de buurt van de Aalsterse Delhaize na de laatste Bende-overval. “Wat ik denk,” zegt hij, “is dat iemand met zo’n SPAS-wapen in de jaren tachtig vooral veel naar de cinema ging. Ge moogt dat niet onderschatten, films hebben de handel in wapens altijd sterk beïnvloed.”

Zwaar kaliber

“De SPAS-12 is een zwaar wapen, maar dat kaliber is gangbaar in de jacht op groot wild”, zegt Marc Pirlot, professor in wapensystemen en ballistiek verbonden aan de Koninklijke Militaire School. “In militaire context wordt dit type wapens en kaliber gebruikt om deuren te openen. Men vuurt hiermee op de scharnieren om deuren te breken. Op het slot schieten, dat is iets uit de films. Indien criminelen dit op mensen gebruiken, is het zeer effectief.”

Bron » Het Nieuwsblad