Een “belangrijke” gift, een verkeerde identificatie en een foute piste: het verhaal van de ‘nieuwe’ Bende van Nijvel-foto

Liefst 34 jaar nadat de Bendespeurders een foto van een grote man met gigantisch geweer in handen kregen, lanceert de politie eindelijk een opsporingsbericht. “Ze dachten lange tijd dat ze de man op de foto kenden, en dat die niks met de zaak te maken had. Het eerste blijkt een vergissing, het tweede moet bijgevolg opnieuw onderzocht worden”, klinkt het bij het federale parket. En daarvoor kijken de speurders opnieuw in de richting van het extreemrechtse Westland New Post.

We schrijven 1986, één jaar na de overval in Aalst waarbij 8 van de 28 slachtoffers van de Bende van Nijvel vielen. De Bende is gestopt, lijkt van de aardbodem verdwenen en speurders van de Deltacel zoeken in alle richtingen naar de daders.

Een van die vele richtingen is het “spoor van extreemrechts”. De anticommunistische en pseudomilitaire organisatie Westland New Post zou verkenningen gedaan hebben voor de Bende Van Nijvel, zo luidt een piste. De leden worden allemaal opgepakt en aan de tand gevoeld. Onder hen ook Michel Libert, een van de voormannen van WNP die wel vaker als verdachte ter sprake kwam in het dossier. Volgens onze informatie zou Libert – die altijd zijn onschuld staande hield, en tegen wie er wel verklaringen maar geen bewijzen zijn – de foto van de man met het geweer aan de speurders overgemaakt hebben. “Deze persoon is heel belangrijk voor uw onderzoek”, was het enige wat hij er toen bij verteld zou hebben.

Speurders gingen op zoek en konden de persoon op de foto identificeren als een zekere Leopold B. Maar na een snel onderzoekje bleek die niets met de hele zaak te maken te hebben. Hij had een alibi: zat in het buitenland op het moment van de overvallen.

Aan muur in politiekantoor

Jaren en jaren gaan voorbij en dan blijkt “uit nader onderzoek” van de speurders plots dat de man op de foto níét Leopold B. is, zo vernamen we nu uit goede bron. “We zaten op een foute piste”, zegt het federaal parket. Het onderzoek naar de foto is daarmee terug naar af. “Omdat we echt álles uit de kast willen halen, onderzoeken we opnieuw wie die man op de foto kan zijn, en of hij iets met de Bende te maken heeft. Vandaar het nieuwe opsporingsbericht. Het is slechts één van de 3.000 potentiële verdachten die we nu onderzoeken.”

Opmerkelijk. Temeer omdat de door ons gecontacteerde Michel Libert zich absoluut niet herinnert dat hij de foto ooit doorgespeeld heeft aan de speurders. “Vooreerst: ik ben niet de man op die foto. Ik heb veel documenten overhandigd aan de speurders, maar die foto herinner ik me niet en ik heb evenmin gezegd dat de persoon op de foto belangrijk was. Ik herinner me wel vaagjes dat die foto in het politiekantoor in Charleroi aan de muur hing. Ik ben daar toen heel veel ondervraagd geweest, vandaar.”

Het mysterieuze wapen

Al even opmerkelijk: het speciale wapen van de grote man met zonnebril en krullenkop. Dat blijkt een Franchi Spas-12 van Italiaanse makelij. Een automatische riotgun eigenlijk – ook gebruikt door Schwarzenegger in de Terminator – die acht patronen na mekaar kan afschieten. Een uiterst uniek wapen dat voor zover geweten vier keer in de Belgische misdaadgeschiedenis genoemd is. In drie van die vier gevallen gaat het – minstens deels – over De Bende.

Er is ook ooit verklaard geweest dat de Bendeleden met een soort riotgun geschoten hebben, maar dat dat wapen geen kolf had. De vergelijking met de Spas-12 lag voor de hand. Maar uit ballistisch onderzoek zou dan weer gebleken zijn dat er bij geen enkel aan de Bende toegeschreven feit met een Spas geschoten is, zo melden speurders ons.

Ook de vondst van een Spas in het Kanaal van Willebroek in de vroege jaren 90 werd in verband gebracht met de Bende van Nijvel. Dat wapen was fel verroest en lag er dus al enige tijd. Het werd mogelijk gebruikt bij een juwelenoverval, maar het kan ook gedumpt zijn geweest door de Bende. Eén van de theses is dat de Bende Delhaize wou afpersen, en dat de leden met losgeld in een bootje over het Kanaal wilden vluchten. Allemaal ongeveer op de plek waar het speciale wapen later gevonden werd.

Tot slot zou een Spas-12 jaren geleden opgedoken zijn bij onderwereldfiguur Christian G., die bekendstond als “de wapenverhuurder van de overvallers”. G. is inmiddels overleden, maar zou op de hoogte geweest zijn van een overval op een wapenhandel die ook aan de Bende van Nijvel toegeschreven wordt.

Spook

De slachtoffers reageren verdeeld op deze nieuwe demarche van het gerecht. “Er wordt gezocht. Ik heb vertrouwen in het federaal parket”, zegt David Van De Steen, die bij de aanslag in Aalst zijn ouders en zus verloor.

Advocaat Peter Callebaut, die ook slachtoffers verdedigt, ziet het minder optimistisch in. “Die kerel op de foto lijkt een jaar of 35. Dat wil zeggen dat hij nu 69 is. Die felle haren heeft hij niet meer. Ik ben eens benieuwd in welke bubbel ze die gaan terugvinden. Ik vrees dat men een ghost aan het najagen is.”

Bron » Het Nieuwsblad