Is ‘de man met het geweer’ ook degene die de foto aan de speurders gaf? “Niet zo vreemd als het lijkt”

Het aardige getal van 150 tips over de man met het grote geweer zijn gisteren binnengelopen bij het federaal parket. “Het gaat om compleet nieuwe tips en zaken die al in het dossier stonden”, klinkt het. De meest markante tip komt van advocaat Kristiaan Vandenbussche uit Gent. “Michel Libert, de man die de foto in 1986 aan de speurders gaf is ook de persoon op de foto. En dat is niet zo vreemd als het lijkt”, beweert de advocaat die in naam van een cliënt spreekt.

Wie is de man met het grote geweer? Vanaf vandaag beginnen Bende-speurders met het onderzoeken van alle tips die binnengelopen zijn en nog zullen binnenlopen. “De tips gaan in alle richtingen. Er zijn helemaal nieuwe zaken aangehaald maar er zijn ook dingen bij die al ergens in het dossier stonden. De man is echter nog niet geïdentificeerd”, zeggen bronnen bij het federale parket.

Zoals geweten beweren speurders dat het Michel Libert was die hen die foto in 1986 overhandigde. Libert was toen een leider van WNP een extreem rechtse ‘verzetsorganisatie’ waarvan men ooit vermoedde dat ze de Bende van Nijvel was. Libert werd toen ondervraagd en zou indertijd deze foto aan de speurders gegeven hebben met de melding: “Deze man is belangrijk voor uw onderzoek”, zonder meer informatie.

“Hij is het zelf, met een pruik op”

De meest markante tip die tot nog toe binnenliep, lijkt die van advocaat Kristiaan Vandenbussche uit Gent, zo vernamen we. “Libert speelde de foto door maar hij is ook de man op de foto zelf. Het is Libert zelf, met een pruik op. Hij droeg vaak pruiken”, beweert Vandenbussche die in naam van een cliënt spreekt. “En die cliënt zat ooit bij de marine, net als Libert en bij Westland New Post, net als Libert. Ze kenden mekaar heel goed maar mijn cliënt is uiteindelijk opgestapt bij WNP na een ruzie na een commando-oefening in het Zoniënwoud.”

De cliënt beweerde eerder ook al dat Michel Libert de reus van de Bende van Nijvel zou geweest zijn. “Mijn cliënt is zeker van zijn stuk, toen en nu. Hij herkent op deze nieuwe foto ook de kin en de handen van Libert. Ook het feit dat Libert een ring aan zijn pink droeg, net zoals de man op de foto is mijn cliënt niet ontgaan. Mijn cliënt zegt dat hij voor 99,99 procent zeker is”.

Waarom Libert zijn eigen (met pruik vermomde) beeltenis aan de speurders zou geven en zo’n risico zou lopen, is minder duidelijk. “We vermoeden dat hij de speurders op een verkeerd been wou zetten en misleiden”, zegt de advocaat. Het speciale wapen, de Spas 12, zou ‘de cliënt’ nooit gezien hebben bij Libert.

Eergisteren hadden we al contact met Michel Libert. Hij ontkende daarbij stellig dat hij de man op de foto is. Hij zei ook dat hij zich niet herinnerde dat hij die foto ooit zou doorgegeven hebben aan de speurders. “Ik heb hen zoveel documenten doorgegeven maar dit beeld zegt me niet direct iets. Ik herinner me vaag dat die foto ophing op het politiebureau in Charleroi. Dat zag ik tijdens één van mijn vele ondervragingen”.

Eerder had Libert ook al gereageerd op de beschuldigingen van zijn ex-collega als zou hij de reus van de Bende zijn. Hij ontkent dat formeel en legde toen een klacht neer voor laster en eerroof. Omdat er geen bewijzen – alleen verklaringen – tegen Libert zijn, besloten de speurders in 2015 om het WNP-spoor in het onderzoek naar de Bende van Nijvel links te laten liggen. Maar nu, met de publicatie van ‘de foto van de man met het geweer’, lijkt men toch opnieuw dat spoor te bewandelen.

De Bende van Nijvel maakte 28 doden bij overvallen op warenhuizen begin jaren tachtig. De daders werden nooit gevonden.

Bron » Het Nieuwsblad