Wordt al 34 jaar gezocht: man met zeldzaam geweer

Al 34 jaar zit er in het dossier van het onderzoek naar de Bende van Nijvel één korrelige kleurenfoto van een onbekende man met een zeldzaam geweer. De persoon die het plaatje destijds doorspeelde aan de politie noemde de gewapende man “heel belangrijk voor hun onderzoek”. Maar na 34 jaar zoeken in schietclubs, wapenfabrieken en bij bekenden in het dossier is zijn naam nog altijd onbekend.

De man draagt een lichtkleurig kaki hemd en kaki broek met een brede, fel aangesnoerde broeksriem. Op zijn neus een grote, donkere bril. Zijn haarcoupe doet nog het meeste denken aan een Monchhichi. Hij staat in een beukenbos. Wat nog het meeste opvalt: een joekel van een geweer, stevig in zijn handen geklemd. Specialisten identificeerden dat wapen jaren geleden al: een geweer met dubbele functie (pompactie/ semi-automatisch) van het Italiaanse merk Franchi type Spas 12 – kaliber 12. Eind jaren 90 werd een soortgelijk wapen, helemaal verroest, uit het kanaal van Vilvoorde gevist.

Het geweer – dat ook werd gebruikt in films als ‘Jurassic’ Park en ‘The Terminator’, met Arnold Schwarzenegger – is zeldzaam. Het wapen is één meter lang, vijf kilo zwaar en het bevat acht patronen per lader. Het zou mogelijk gebruikt zijn bij de overval op de Delhaize van Aalst in 1985. Al zijn daar geen ballistische bewijzen voor.

Tipgever bekend

De foto van ‘de man zonder naam’ werd de voorbije jaren regelmatig in alle discretie onder iemands neus geduwd. Telkens met dezelfde vraag: kent u deze man? Voor de buitenwereld bleef de korrelige foto een goed bewaard geheim. Geheim van het onderzoek, zoals dat officieel heet. Gisteren liet de politie plots de foto op de wereld los. Met dezelfde vraag: kent u deze man? Het federaal parket trok eind 2018 het dossier naar zich toe. “De foto belandde in 1986 in het dossier”, zegt Eric Van Duysse van het federaal parket. Details over wie en wat wil hij niet kwijt. Ze zouden wel de naam van de tipgever kennen. “Volgens hem was de man op de foto heel belangrijk voor het onderzoek naar de Bende van Nijvel. Die piste is uitvoerig onderzocht, tevergeefs.”

De speurders trokken onder andere naar schietclubs en naar de fabrikant van het wapen. Ooit zou er een naam op de man geplakt zijn. Maar dat zou fout geweest zijn. “We kennen vandaag nog altijd niet de naam van de man op de foto”, zegt Van Duysse. “Daarom schakelen we nu de hulp in van het publiek. We willen er alles aan doen om deze zaak op te lossen.”

Uit kot lokken

Michel Libert – voormalig kopstuk van de extreemrechtse militie Westland New Post – is één van de mensen die de foto al op zijn bord kreeg. Dat gebeurde bijna twee jaar geleden, nadat een anonieme getuige Libert had aangeduid als de Reus van de Bende van Nijvel. De speurders vroegen Libert – die al vaker genoemd werd in het dossier – of hij ook vond dat hij zelf op de man op de foto leek. Hij ontkende – de man op de foto zou ook Libert niet zijn. De speurders wilden hem vooral uit zijn kot lokken. Maar volgens Libert kent ook hij de man op de foto niet. Ook Jean Bultot (69) – voormalig directeur van de gevangenis van Sint-Gillis – kreeg de foto eerder al onder ogen. Bultot was in de ogen van de speurders lange tijd verdacht wegens zijn liefde voor wapens en schietclubs. Hij kende persoonlijk maar één iemand met eenzelfde Italiaanse wapen, maar de man op de foto was niet die persoon.

“Ik geloof dat de onderzoekers nu van heel goede wil zijn”, reageert David Van de Steen, die zijn ouders en zus verloor bij de overval op de Delhaize in Aalst, in 1985. “Maar het is een heel zwaar dossier, waarin veel onwaarheden en leugens zijn verteld. Speurders verliezen veel kostbare tijd met zoeken naar tips die achteraf niet blijken te kloppen.”

Van de Steen vergelijkt het dossier en zijn situatie met dat van het vermiste Britse meisje Maddie McCann. “Die ouders zijn hun kind kwijt, maar de vraag of hun dochter nog leeft of niet, blijft spelen. Dat blijft een onderdeel van hun leven. Wij, Bendeslachtoffers, zijn allemaal mensen kwijt – zonder enige reden. Wij weten niet door wie of waarom. Wij willen daar graag een antwoord op. Zelfs al is het maar een stukje. Dat is beter dan niks.”

De Bende van Nijvel maakte bij een reeks inbraken, diefstallen en overvallen in ons land 28 doden. Er vielen ook meer dan 40 gewonden.

Publieke oproep

Wie de man herkent, wordt gevraagd contact op te nemen met de speurders op het gratis nummer 0800/30.300 of vanuit het buitenland op 0032/25.54.44.88. Getuigen kan ook via opsporingen@police.belgium.eu. “Discretie wordt verzekerd.”

Bron » Het Laatste Nieuws