Politie verspreidt nieuw opsporingsbericht in zaak rond Bende van Nijvel

In de zaak van de Bende van Nijvel heeft de politie een opsporingsbericht verspreid van een onbekende man. Die is te zien op een foto in een bos met een semi-automatisch geweer in de handen. De politie zegt dat ze op zoek is naar de identiteit van deze man.

Op de foto die de politie heeft verspreid is een man met een zonnebril te zien. Hij staat in een bos, kijkt recht in de camera en heeft een semi-automatisch geweer in de handen. Het gaat om een geweer met dubbele functie van het Italiaanse merk Franchi type Spas 12 – kaliber 12, zo staat te lezen in het opsporingsbericht van de politie.

Het federaal parket zegt dat de foto van deze man al sinds 1986 in het dossier zit. Het was Michel Libert die de foto overhandigde aan de speurders. Libert was één van de leiders van de extreem-rechtse organisatie Westland New Post. Hij werd vaak genoemd als mogelijke dader van de Bende van Nijvel, maar hij heeft altijd ontkend.

Er was een naam bekend van deze man, maar die zou onjuist gebleken zijn. “De foto is destijds overhandigd aan de toenmalige onderzoekers”, zegt Wenke Roggen van het federaal parket. “Op de foto zou een persoon staan die belangrijk is voor het dossier. Er is onderzoek naar verricht, maar men is er nog niet in geslaagd om hem te identificeren. Nu het hele dossier terug tegen het licht wordt gehouden in een ultieme poging om alsnog de waarheid te achterhalen, heeft de onderzoeksrechter de hulp ingeroepen van het publiek.”

Het is niet duidelijk of deze man ook effectief een verdachte is in de zaak. Maar de man lijkt wel te passen in het mogelijke daderprofiel in de zaak. Er werd namelijk altijd gezegd dat men moest zoeken in de richting van wapenfreaks, al dan niet behorend tot extreem-rechtse groeperingen. De tijd dringt in elk geval om het dossier op te lossen, want de zaak verjaart over 5 jaar.

De Bende van Nijvel pleegde een reeks gewelddadige overvallen in de jaren 80. In totaal vielen tussen 1982 en 1985 28 doden en ruim 40 gewonden. Vooral de bloedige roofovervallen op de supermarkten van Delhaize staan in het collectieve geheugen gegrift. Bij de laatste en bloedigste overval, in de Delhaize van Aalst op zaterdag 9 november 1985, vielen 8 doden.

Slachtoffers blijven hopen op doorbraak

David Van de Steen, die zijn ouders en zus verloor tijdens de overval van de Bende van Nijvel in de Delhaize van Aalst, zegt dat het geweer op de foto lijkt op de wapens die gebruikt werden tijdens de overval in Aalst. “Toen ik na de overval in het ziekenhuis lag, lieten de speurders me foto’s zien van wapens die ze uit het water opgevist hadden. Ik heb altijd gezegd dat het die wapens niet waren. De wapens uit Aalst hadden geen schouderstuk, je kon ze alleen vasthouden bij het handvat. Net zoals het wapen op de foto. Al waren de wapens in Aalst wel kleiner.”

Van de Steen blijft hopen op een doorbraak. “Zelfs al zijn de daders dood, je wil een verhaal hebben, je wil begrijpen wat er daar gebeurd is. Wij hebben niets. Wij zitten al 35 jaar in een grijze schemerzone waar je zelf moet gaan uitzoeken wat er gebeurd is aan de hand van de weinige dingen die je weet.”

Wie tips heeft over de foto, kan de speurders contacteren op het gratis nummer 0800/30300. De politie verzekert discretie.

Bron » VRT Nieuws