Op zoek naar de man met het Terminator-geweer

Wie is de man die in 1982 trots poseerde in het bos met een imposant Franchi Spas 12-geweer in zijn handen? En wat heeft hij te maken met de Bende van Nijvel?

Een nieuw en zoveelste mysterie in het onderzoek naar de Bende van Nijvel. De federale politie is op zoek naar de naam van een man die in maart 1982 poseerde in wat militaire kledij lijkt. In zijn handen heeft hij een Spas (Special Purpose Automatic Shotgun) 12 van de Ita­liaanse wapenmaker Franchi. Dat zware vuurwapen was in die tijd vrij onbekend. Het werd pas twee jaar later populair toen Arnold Schwarzenegger ermee ging ­zwaaien in de Hollywood-film The Terminator, net zoals de Nederlandse acteur Rutger Hauer dat in 1986 deed in The Hitcher.

De foto werd gisteren verspreid op vraag van onderzoeksrechter Martine Michel in Charleroi. Hij zou gemaakt zijn op 13 maart 1982. Volgens het federaal parket kreeg het gerecht de foto in 1986 in handen ‘door toedoen van een persoon die al eerder geïdentificeerd werd’. ‘Die man heeft ons gezegd dat de man op de foto heel belangrijk is voor het onderzoek. Dat werd onderzocht, maar zonder resultaat.’

Gekregen van Libert?

Volgens onze informatie is de man die de foto in 1986 aan de speurders bezorgde niemand minder dan Michel Libert (63). Die laatste werd er in het verleden ook al van verdacht dat hij de reus van de Bende van Nijvel zou zijn geweest. In 2014 werd hij voor de zoveelste keer opgepakt en weer vrijgelaten.

Libert stond in de jaren 80 aan het hoofd van de extreemrechtse organisatie Westland New Post (WNP). Volgens sommigen leken de technieken die de leden van WNP hanteerden, sterk op de manier waarop de Bende van Nijvel later overvallen pleegde.

Aan De Standaard liet Libert vanuit het buitenland weten dat hij ‘de mediatieke en juridische storm waarin hij al jaren verwikkeld is, zeer vermoeiend vindt’. Naar eigen zeggen heeft hij in de jaren 80 stapels documenten aan het gerecht overgemaakt en weet hij niet meer of deze foto daar deel van uitmaakte. ‘Ik meen me wel te herinneren dat ik die foto tijdens mijn ondervragingen al eens ergens aan een muur heb zien hangen bij de politie.’ Volgens Libert is hij zelf zeker niet de man op de foto.

Waterdicht alibi

Volgens onze bronnen hebben de speurders in de jaren 80 een hele tijd gedacht dat de man met het ­wapen Leopold B. was, een andere militant van WNP. Maar die heeft een waterdicht alibi. Daarom proberen de speurders nu uit te vissen wie het wel was.

Tot nader order is bij geen enkele van de door de Bende van Nijvel gepleegde overvallen een dergelijk wapen gebruikt. Ze gebruikte in de eerste plaats riotguns. In de vroege jaren 90 werd in het kanaal in Vilvoorde wel een Spas uit het water gehaald. Daarvan werd toen gezegd dat de Bende die er ‘misschien’ gedumpt had.

Het federaal parket neemt sinds een aantal jaar het hele onderzoek opnieuw onder de loep. Het laatste nieuws dateert van januari van dit jaar. Toen vroegen de speurders aan honderden oude verdachten om nieuw DNA-materiaal en vingerafdrukken in te leveren. Dat onderzoek heeft door de coronacrisis vertraging opgelopen. De zoektocht naar de man op de foto is een andere onderzoekspiste.

De Bende van Nijvel pleegde in de jaren tachtig van de vorige eeuw een reeks gewelddadige overvallen, onder meer in supermarkten. 28 mensen lieten daarbij het leven, tientallen mensen raakten gewond.

Wie een tip heeft, kan die kwijt op het gratis nummer 0800/30300 of via opsporingen@police.belgium.eu.

Bron » De Standaard | Mark Eeckhaut