België draaischijf illegale wapentrafiek

“Het is weer eens duidelijk dat België een spil is in de internationale wapentrafiek”, getuigden experten gisteren nadat de Brusselse BOB een zeer omvangrijke wapentrafiek oprolde. Er werden minstens 5.000 wapens, waaronder 2.000 afgeschreven rijkswachtpistolen, op de illegale markt gebracht. Een wapenhandelaar uit Luik die de hele trafiek in elkaar zetten, is aangehouden. Zijn handlanger die de wapens ‘klaarmaakte’ voor het milieu, wordt gezocht.

In hetzelfde onderzoek stuitte de rijkswacht op 8.500 oorlogswapens. Klaar voor uitvoer. Waren de eerste wapens bestemd voor de Europese markt, dan is het vermoeden groot dat die wapens voor oorlogsgebied bestemd waren.

De ontdekking van de wapentrafiek volgt op een onderzoek door de rijkswachtcel die zich ook bezighoudt met overvallen en hold-ups. “Eén van de belangrijkste aanknopingspunten bij overvallen zijn achtergelaten wapens”, verduidelijkt Pierre Fievez van de Brusselse BOB.

“In de zoektocht naar de afkomst van sommige wapens die gebruikt werden bij overvallen, kwamen we terecht bij twee Luikse bedrijven, de nv Tadby-diffussion en de nv Trigone. Beide bedrijven worden geleid door dezelfde persoon, een vijftiger uit Luik.”

Die man hield er een lucratieve bezigheid op na. Hij bestelde in Tsjechië wapens bij de firma Ceska Zbrojovka (C.Z.), gespecialiseerd in sport- en jachtwapens. De wapens werden legaal naar België gebracht. In België vervalste de wapenhandelaar de papieren, zodat het leek alsof de wapens naar Gibraltar werden uitgevoerd.

In Gibraltar had de afnemer van de wapens een slapend bedrijf. De wapens werden echter nooit uitgevoerd, maar werden op de markt gegooid waar ze in de criminele milieus verkocht werden.

De man die de wapens kocht, is een oude bekende van het gerecht. Enkele jaren geleden kwam zijn naam al boven water toen de rijkswacht ook al een grote wapentrafiek kon onderscheppen. De man staat geseind, maar slaagde er steeds in uit de handen van de rijkswacht te blijven.

Na de ontdekking van het systeem kon de rijkswacht 500 wapens, klaar voor de zogenaamde export naar Gibraltar, terugvinden in een douane-depot in Luik en in beslag nemen. Gelijktijdig vond de rijkswacht het bewijs van 5.000 andere wapens die op dezelfde manier in de criminele milieus van België, Nederland en vermoedelijk ook Duitsland, oplosten.

Rijkswachtwapens

Markant detail is wel dat de rijkswachters tijdens hun zoektocht in Luik en Brussel stuitten op hun eigen wapens. De rijkswachttop besliste eerder om alle 7.65-pistolen weg te doen en te vervangen door 9mm-wapens. De oude pistolen werden legaal geruimd door een Duitse firma voor munitie.

Contractueel stond wel vast dat de wapens op generlei wijze terug naar België mochten komen. Dat gebeurde echter wel, want de nv Trigone kocht de 2.000 pistolen prompt op. De opgekochte wapens gingen meteen door naar de tussenverkoper, die ze net zo snel op de misdaadmarkt gooide.

De handel in de wapens zal de wapenhandelaar, noch zijn tussenpersoon, windeieren gelegd hebben. De waarde van een op de zwarte art gekocht ‘behandeld’ wapen is drie keer zoveel als een nieuw aangekocht wapen. De prijs schommelt tussen de 35.000 en 50.000 frank. De behandeling van de wapens bestaat eruit dat de tussenhandelaar het serienummer eruit veilt en het professioneel met lak terug bedekt om er eventueel een ander serienummer in te zetten.

Het onderzoek naar de afkomst van de 8.500 oorlogswapens gaat nu nog verder. De wapens zouden administratief niet in orde zijn, verduidelijkte de BOB. Alleen is dat een te zachte term. De wapens zouden immers niet officieel getest zijn, waardoor ze officieel zelfs niet bestaan …

Bron: Gazet van Antwerpen