Ex-werknemers van wapenfabriek verdacht van illegale handel

Het federaal parket bevestigt dat er een onderzoek loopt naar vier ex-werknemers van wapenfabriek FN Herstal. De vier zouden tweedehandswapens hebben verkocht aan het crimineel milieu.

De kranten van de Supresse-groep brachten het nieuws afgelopen zaterdag al. De vier mannen, tussen 65 en 76 jaar oud, werden vorige week donderdag onder aanhoudingsbevel geplaatst door een Brusselse onderzoeksrechter en in verdenking gesteld voor lidmaatschap van een criminele organisatie en inbreuken op de wapenwet.

Het onderzoek door de Brusselse federale gerechtelijke politie (FGP) leidde vorige week woensdag en donderdag tot huiszoekingen in Luik en Verviers. Daarbij vonden de speurders een 50-tal lichte vuurwapens alsook een aantal granaten, die verstopt zaten achter valse plafonds en plinten.

Volgens de speurders zouden de vier de knowhow die ze opdeden tijdens hun jarenlange carrière bij FN Herstal, gebruikt hebben om gedemilititariseerde wapens, die ze op de tweedehandsmarkt aankochten, weer gebruiksklaar te maken en te verkopen aan het crimineel milieu.

Alvast één van de vier verdachten zou banden hebben met het illegale wapencircuit, maar of dat ook voor de andere drie betrokkenen geldt, moet nog uit het verdere onderzoek blijken. De speurders proberen nu ook te achterhalen waar de inbeslaggenomen wapens vandaan komen.

Bron » De Standaard