Hoofd van onderzoek naar Bende van Nijvel trekt zich terug

De Luikse procureur-generaal Christian De Valkeneer, die de voorbije jaren het onderzoek naar de Bende van Nijvel leidde trekt zich terug. Dat meldt persagentschap Belga. Eerder op de dag had minister van Justitie Koen Geens (CD&V) al aangekondigd dat er een nieuw onderzoeksplan komt en het onderzoek “meer geïntegreerd” gevoerd zal worden onder leiding van het federaal parket.

Het onderzoek naar de Bende van Nijvel blijft wel in handen van Martine Michel, onderzoeksrechter in Charleroi, maar op het niveau van het openbaar ministerie neemt het federaal parket de zaak over van de Luikse procureur-generaal Christian De Valkeneer. Dat is bij het federaal parket vernomen.

Sinds getuigenissen ex-Rijkswachter Christiaan Bonkoffsky aanduidden als de mogelijke “Reus” van de Bende, hebben de speurders zowat 800 tips ontvangen, waarvan er 470 bruikbaar zijn. 120 ervan werden al geëvalueerd. Het speurdersteam zal worden uitgebreid van 11 naar 30, zei minister van Justitie Koen Geens (CD&V) dinsdag in de Kamercommissie Justitie.

Het dossier is nu “gefederaliseerd”. Het federaal parket neemt het dossier over van Christian De Valkeneer, de vroegere procureur van Charleroi die nu procureur-generaal in Luik is. Hij had het dossier in handen genomen in 2013, toen de procureur-generaal van Bergen, Claude Michaux, met pensioen ging. De onderzoeksrechter in het dossier blijft wel Martine Michel, onderzoeksrechter in Charleroi.

Bron » Het Nieuwsblad