Bende van Nijvel: 800 nieuwe tips, nieuw onderzoeksplan en 20 extra speurders

De voorbije maanden zijn er 800 tips binnengekomen over het dossier van de Bende van Nijvel. Dat heeft minister van Justitie Koen Geens (CD&V) gezegd in de Kamercommissie Justitie. 470 tips zijn bruikbaar voor verder onderzoek, 120 tips werden al geëvalueerd. Er komt ook een nieuw onderzoeksplan en het speurdersteam wordt uitgebreid van 11 naar 30 onderzoekers.

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) zat vorige week samen met de procureurs-generaal en de magistraten van het federaal parket die onderzoek voeren naar de Bende van Nijvel. Uit dat overleg blijkt dat er de voorbije maanden meer dan 800 tips zijn binnengekomen, waarvan er zeker 470 bruikbaar zijn. 120 tips werden al geëvalueerd en de komende maanden zullen de speurders zich buigen over de 350 andere tips.

Geens zei ook dat er een nieuw onderzoeksplan komt. Het onderzoeksteam werd al uitgebreid met misdaadanalisten, leden van het Comité P en magistraten van het federaal parket. Als de rapporten van de misdaad­analisten klaar zijn, zal het speurdersteam nog worden uitgebreid van 11 naar 30 speurders. De minister benadrukt ook dat alles zal worden onderzocht zodat er geen enkel element aan het dossier kan ontsnappen. Er komt onder meer een extra audit van de bewijsstukken die met het onderzoek te maken kunnen hebben.

Deze namiddag zitten de onderzoeksrechters en de procureurs samen om te kijken hoe de extra speurders kunnen worden ingezet. Het onderzoek wordt ook gefederaliseerd. Dat heeft onder meer te maken met de expertise die het federaal parket heeft met slachtofferbejegening. Het maakt het ook makkelijker om onderzoeksdaden in het hele land uit te voeren. Voor alle duidelijkheid: het federaal parket heeft niet de leiding over het onderzoek.

Bron » VRT Nieuws