Broer mogelijke reus Bende van Nijvel bezorgt speurders nieuwe tips

De broer van Chris B., de mogelijke reus van de Bende van Nijvel, is opnieuw verhoord in het dossier rond de Bende Van Nijvel. Volgens zijn advocaat zou hij de speurders twee nieuwe tips gegeven hebben die nu verder worden onderzocht. Het zou onder meer over mogelijke andere daders gaan.

Vlak voor zijn dood biechtte Chris B. aan zijn jongere broer op dat hij lid is geweest van de Bende van Nijvel. Die informatie kwam enkele maanden later bij de politie terecht. Daarop werd de broer van Chris B. enkele keren verhoord door de speurders.

Vanmiddag maakte de advocaat van Chris B., Geert Lenssens, via Twitter bekend dat de broer nogmaals werd verhoord. Volgens zijn advocaat zou de man meewerken aan het onderzoek en de speurders twee tips hebben bezorgd.

 

Andere daders ontmaskerd?

Ook de rest van de familie van Chris B. reikte de onderzoekers nog extra informatie aan. Ze gaven onder meer antwoord op de vraag of Chris B. nog anderen op de hoogte bracht van het feit dat hij bij de Bende betrokken was.

Volgens de advocaat heeft de familie concreet kunnen aangeven in welke richting de speurders moeten zoeken om de mogelijke andere daders te ontmaskeren. Meer details wou de advocaat in het belang van het onderzoek niet vrijgeven. Wel zegt hij dat er concrete aanwijzingen zijn dat Chris B. zelf wou dat de waarheid aan het licht komt.

Wie is ‘de Reus’?

Aalstenaar en ex-rijkswachter Chris B. zou vermoedelijk ‘de Reus’ van de Bende van Nijvel geweest zijn. Hij was lid van de groep Diane, een speciale eenheid van de rijkswacht, opgericht in 1973 na de gijzeling van Israëlische atleten op de Olympische Spelen van München.

De groep diende om zulke tragedies te voorkomen of om in te grijpen als ze zich voordoen. Chris B. kreeg zelfs als jonge snaak al snel de reputatie van durfal bij groep Diane, de kerel die elke deur intrapte zonder zich al te veel zorgen te maken over wat erachter zat.

In 1982 werd Chris B. uit de groep gezet en is hij teruggekeerd naar een gewone rijkswachtbrigade. De reden daarvoor is nog niet bekend. Maar de kennis die hij vergaard had bij groep Diane, dankzij een speciale opleiding met zware wapens en militaire tactische inzichten, zou hij nog in zijn eigen voordeel en in dat van de Bende gebruiken. Niet als kleine garnaal, wel als hoofdrolspeler. Als ‘de Reus’ die onder meer de negenjarige jongen David neerschoot.

Vlak voor zijn dood, in mei 2015, biechtte hij zijn familie op dat hij ‘de Reus’ was. Een familielid stapte pas begin dit jaar met die info naar de politie. Niet enkel de fysieke gelijkenis bleek treffend te zijn, ook andere elementen en details zijn door de speurders als waar bevonden.

Het gerecht onderzoekt het nieuwe spoor naar Christiaan B. sinds februari 2017. Toen werd een pv opgesteld waarin staat dat slachtoffer David Van de Steen gecontacteerd was door iemand die hem inlichtte over ex-rijkswachter B.

Bron » Het Nieuwsblad