Bendelid bijna zeker in bos vermoord

De graafwerken in het bos La Houssière zijn gisterenavond na tien dagen stopgezet. Het lijk van de “doder”, een van de drie bendeleden van de Bende van Nijvel, werd niet gevonden. Toch vonden de speurders het geen maat voor niets.

In december 2003 verklaarde een echtpaar dat ze enkele uren na de overval op de supermarkt Delhaize in Aalst op 9 november 1985 een VW Golf in het bos La Houssière hadden gezien. Naast de auto stonden een man die als “groot” werd omschreven en in het bendeonderzoek steeds de “reus” werd genoemd, en een man die merkelijk ouder was.

Voor de auto hadden ze iets op de grond zien liggen dat het lichaam van een man zou kunnen zijn. De speurders legden verschillende elementen uit het bendedossier samen en concludeerden dat de “doder” misschien in het bos zou liggen begraven.

Tien dagen geleden begonnen de graafwerken. “Ik geloofde vast in de hypothese dat de ‘doder’ na de aanslag in Aalst om het leven was gekomen. De aanslagen waren na die van Aalst gestopt, een groot deel van het arsenaal van de bende was in het kanaal Brussel-Charleroi gegooid, er was de agent die altijd beweerd heeft dat hij een bendelid had geraakt en er was het getuigenis van het echtpaar. Maar over het feit dat hij ook echt hier in het bos begraven was, daar was ik veel minder zeker van”, zegt de speurder Eddy Vos.

De tweede dag al werden er muntstukken gevonden die geslagen waren vóór 1985 en een oud horloge, wat de hoop deed oplaaien. Na vijf dagen werd een jas gevonden. Vlak naast de plek waar volgens de getuigen de VW Golf stond, werden twee kogels en kogelhulzen gevonden. Maar geen lijk. Toch vindt Vos dat de graafwerken geen maat voor niets zijn geweest.

“Er zijn in de loop der jaren heel veel hypotheses geweest, tot en met dat de aanslagen een protest waren tegen de plaatsing van kernraketten. Ik sluit al die hypotheses niet uit. Maar die kogels die we gevonden hebben op de plek waar de Golf zou hebben gestaan, bevestigt toch dat de aanslagen niet gestopt zijn omdat er losgeld werd betaald maar wel omdat een van de bendeleden gedood is. Die kogels bewijzen dat er daar hoe dan ook iets is gebeurd. En zou toch té toevallig zijn dat precies op die plek die de getuigen aanwijzen, iemand anders werd vermoord.”

DNA- en ballistisch onderzoek moeten verder uitmaken of de kogels zijn afgeschoten door een van de twee Ingrams die door de Bende van Nijvel gestolen werden bij de wapenhandelaar Daniel Dekaise in Waver. Ook op de jas wordt nog DNA-onderzoek gedaan. Maar de jas noch de kogels brengen de speurders dichter bij de identiteit van de bendeleden.

“Voorlopig hebben we geen andere aanwijzingen waar de ‘doder’ begraven zou kunnen zijn. We hebben nog eens de plek onderzocht waar de uitgebrande Golf teruggevonden werd, maar dat heeft niets opgeleverd. Misschien zitten er in het dossier nog andere interessante plaatsen die door andere getuigen zijn aangewezen en waar we eventueel nog zouden kunnen gaan zoeken”, besluit Vos.

Bron » De Standaard