Bende van Nijvel-onderzoek richt zich op Noord-Franse gangsters

Vijfentwintig jaar na de feiten lanceert de Cel Waals Brabant een nieuwe oproep om te getuigen in het onderzoek naar de Bende van Nijvel. De speurders hopen het denkspoor te kunnen bevestigen dat het vooral om Noord-Franse gangsters ging.

Door details vrij te geven over de laatste dertig uur dat de gangsters actief waren, hoopt de Cel Waals-Brabant nieuwe elementen in te zamelen die een denkspoor kunnen bevestigen. “Dat draait vooral rond Franse misdaadbendes actief in het prostitutiemilieu en de wapenhandel”, zegt commissaris Eddy Vos, die het onderzoek naar de Bende van Nijvel leidt.

“We blijven diverse sporen opvolgen”, zegt Eddy Vos. “Maar we achten het vandaag niet uitgesloten dat personen actief in het Noord-Franse gangstermilieu bij de hold-ups betrokken waren. De feiten waarover we beschikken, hebben we aan elkaar gelinkt. Dat brengt ons bij Noord-Franse gangsters die banden hadden met het prostitutiemilieu in het Brusselse Noordkwartier.

Er zijn de links met Frankrijk die al langer bekend zijn: de tweede overval in augustus 1982 vond plaats in Maubeuge. Van bij het begin werden ook voertuigen gebruikt met Franse nummerplaten, andere waren voorzien van Belgische nummerplaten, maar daar waren dan weer gaatjes in geboord die overeenkomen met de grootte van een Franse nummerplaat.”

“In de periode van de overvallen was het Brusselse prostitutiemilieu aan het Noordkwartier voor een deel in handen van het Noord-Franse gangstermilieu, en het was een doorgeefluik voor wapens. We konden er de hand leggen op een wapen dat vermoedelijk afkomstig was van de overval van de Bende in september 1982 bij de Waverse wapenhandel Dekaise.”

“Een Belgische prostituee legde ook verklaringen af, waaruit bleek dat vermoedelijk Noord-Fransen betrokken waren bij de hold-up in de Colruyt van Halle in 1983.” Vos zegt verder te beschikken over namen van dadergroepen. Die namen worden onderzocht, en er wordt ook DNA-onderzoek gedaan.

Bron » Knack