De laatste 30 uren van de Bende van Nijvel

“Mijn moeder zei: ‘loop weg David!’. Dat was alles. Mijn vader heeft niks meer kunnen zeggen. Behalve de kreet van pijn die hij uitsloeg. En mijn zus zei nog: ‘Stop! Niet schieten! Dit is mijn vader!’ Dat is het laatste wat ik me nog herinner van hen.” David was 9 toen zijn ouders en zus op de parking van de Delhaize van Aalst werden neergekogeld door de Bende van Nijvel. Zij waren drie van de in totaal 28 slachtoffers die Bende maakte tussen 1982 en 1985. Op 9 november 1985 pleegde de Bende van Nijvel haar laatste overval, die op de Delhaize van Aalst.

Vijfentwintig jaar na de feiten doet de politie in Telefacts Crime opnieuw een oproep naar het publiek om het onderzoek kunnen vooruithelpen. Telefacts Crime brengt een reconstructie van de laatste 30 uur van de Bende van Nijvel. Die beginnen bij de voorbereiding van de overval in het bos van La Houssière in ’s Gravenbrakel en eindigen bij het in brand steken van de beruchte golf GTI waarmee de bendeleden zich verplaatsten.

Dat bos is de uitvalsbasis van de Bende en speelt een centrale rol. Eddy Vos, de commissaris die van het Bendeonderzoek zijn levenswerk maakte: ‘Het bos was een ‘comfortzone’, een zone waarbij de daders zich op hun gemak voelen en waar ze een voorsprong hebben op de politie omdat ze dat gebied door en door kennen.”

Het gerecht vermoedt dat de daders in de buurt van het Bos van La Houssière hebben verbleven. Eddy Vos: “Mensen hebben zonder het te beseffen de daders van dichtbij ontmoet. Die getuigen proberen we te bereiken. Een kleine aanwijzing van waar de Bendeleden in die 30 uren verbleven hebben, kan een doorbraak betekenen.”

In de uitzending wordt ook de overval op de Delhaize in Aalst gereconstrueerd, aan de hand van verschillende getuigen die de overval hebben overleefd. Velen onder hen vertellen voor het eerst hun verhaal.

Andy Brodeoux zag hoe de gangsters in de winkel zijn meter, met wie hij was gaan winkelen, voor zijn ogen doodschoten: “Het is nooit meer hetzelfde geworden. Het zorgeloze is verdwenen. Mijn jeugd is daar kapotgeschoten.”

Tal van getuigen hebben de daders gezien op de weg van het bos van La Houssière naar de Delhaize in Aalst en op hun weg terug. Aan de hand van een van die getuigenverklaringen is een nieuwe robotfoto gemaakt van één van de verdachten. Eddy Vos: “Het is een nieuw gezicht. Een man van ongeveer 30 à 35 jaar oud. We hopen dat hij ons nieuwe elementen opbrengt.”

Bron » VTM