Tv-opnames voor reconstructie Bende van Nijvel

In Aalst zijn om 11 uur de opnames gestart voor een reconstructie van een overval van de Bende van Nijvel uit 1985. De opnames dienen voor een uitzending op televisiezenders VTM en RTL waarin een oproep gedaan wordt voor getuigen of tips rond de laatste 36 uur.

Het gerecht nam zelf het initiatief om een oproep te doen naar mogelijke getuigen via een tv-uitzending. “Er worden elementen in beeld gebracht die nog niet gekend zijn door het grote publiek”, zegt speurder Eddy Vos, die de onderzoekscel Waals-Brabant leidt.

“De hele situatie zomaar uitleggen is heel moeilijk, daarom wordt alles in beeld gebracht.” Voor de reconstructie worden tientallen figuranten ingezet en wordt er onder meer gewerkt met oude uniformen en los kruid. Het filmen begint bij de ontdekking van onder meer cheques op 9 november 1985 in het bos van la Houssière bij Nijvel en eindigt 36 uur later opnieuw in het bos wanneer de overvallers hun voertuig in brand steken.

Vandaag wordt het drama nagespeeld in de Delhaize van Aalst waar De Bende op 9 november 1985 acht mensen vermoordde. “Als mensen tips kunnen geven over die laatste cruciale uren, kan dat een doorbraak zijn in het onderzoek”, aldus nog Vos. De opnames zullen een week in beslag nemen en zijn in juni op televisie te zien. In een later stadium zal de uitzending eventueel ook op buitenlandse zenders verschijnen.

Bron » De Morgen