Speurdersteam Bende van Nijvel wordt verdubbeld

Een kwarteeuw na de laatste overval van de Bende van Nijvel wordt het speurdersteam dat de overvallen onderzoekt verdubbeld van zes naar twaalf speurders. De versterking volgt nadat de afgelopen maand ruim 500 tips binnenstroomden na een oproep tot getuigen. Plots was de onderzoekscel te klein.

De Cel Waals-Brabant maakt al meer dan 25 jaar jacht op de Bende van Nijvel, die begin jaren tachtig 28 slachtoffers maakte bij verschillende overvallen, vooral op warenhuizen. Begin vorige maand schakelden de onderzoekers een versnelling hoger met een opmerkelijke oproep tot getuigen: ze lieten de commerciële zenders VTM en RTL-TVI een reconstructie uitzenden van de Bendeoverval in Aalst van 9 november 1985. Bij die overval vielen acht doden.

De uitzending leverde onverhoopt veel tips op. Vandaag staat de teller al voorbij de 500. “Een op de vijf kan als mogelijk interessant worden beschouwd en vereist bijkomend onderzoek”, vertelde onderzoeksleider Eddy Vos onlangs nog daarover aan De Morgen. En daar rees meteen ook het probleem: een tekort aan manschappen.

“Deze berg aan informatie kunnen wij met onze ploeg van zes man onmogelijk snel genoeg verwerken.” En zo dachten ook de magistraten in Charleroi, aan wie de onderzoekscel verantwoording aflegt, erover. Al snel volgde een officiële hulpkreet om extra speurders.

De federale politie bevestigde gisteren dat er vanaf 1 september hulp op komst is. “Commissaris-generaal Fernand Koekelberg heeft zijn zegen gegeven. Er loopt intussen al een oproep om zes speurders te vinden die tijdelijk naar de Cel Waals-Brabant willen verkassen”, verduidelijkte woordvoerder Kaatje Natens. Eddy Vos lacht met de term tijdelijke speurder voor de Cel Waals-Brabant. “Mijn taak is ook tijdelijk. (lachje) En ik zit al vijftien jaar op de Cel!”

Wie de speurders zullen zijn, is onduidelijk. Dat er werk op hen wacht, is voor Vos zonneklaar. “Zonder die oproep tot getuigen zaten we met ons zeskoppig team ook niet met onze vingers te draaien, hé! Dat onderzoek loopt nog, wij voeren na al die jaren nog altijd onderzoeksdaden uit. Die tips, die kwamen boven op ons takenpakket.”

Bron » De Morgen