Aalst opnieuw in de ban van de Bende van Nijvel

Vandaag starten in Aalst de opnames voor een oproep tot getuigen van de laatste 36 uur van de Bende van Nijvel. Vanaf 11 uur wordt het bloedbad nagespeeld dat de Bende er op 9 november 1985 binnen in het Delhaizewarenhuis heeft aangericht. Morgen komen alle scènes aan bod die zich buiten het warenhuis hebben afgespeeld. In Aalst vielen acht doden. De oproep tot getuigen wordt op 3 juni op VTM uitgezonden.

De speurders naar de Bende van Nijvel zijn overtuigd dat er nog altijd getuigen van Bendefeiten rondlopen die hun verhaal nog nooit bij de politie hebben gedaan. Zij hopen dat een uitgebreid verslag over de laatste 36 uren waarin de Bende van Nijvel actief is geweest deze getuigen over de streep zal halen. “Wij hopen uiteraard vooral dat het beeldrelaas bij een of meer personen dé herinnering zal oproepen die ons in staat zal stellen om het raadsel rond de Bende eindelijk volledig te ontrafelen”, zegt Bendespeurder Eddy Vos.

De uitzending zal een periode van 36 uur bestrijken. Die begint bij de ontdekking op 9 november 1985 in het Bois de la Houssière bij Nijvel door motorcrossers van cheques en andere elementen die afkomstig zijn van de dubbeloverval van de Bende op de Delhaizewinkels in Eigenbrakel en Overijse. Deze dubbelslag vond op 27 september 1985 plaats en kostte het leven aan acht mensen. De laatste episode van de Bende vond 36 uur later plaats in datzelfde bos in Waals-Brabant waar de overvallers hun VW Golf GTI, die zij in september in Erps-Kwerps gestolen hadden, in brand staken.

De opnames zullen heel de week in beslag nemen. Vandaag komt het drama in het warenhuis zelf aan bod. Op basis van de getuigenissen die destijds werden opgetekend zullen om en bij de 30 figuranten tonen hoe drie Bendeleden door de ingang aan de achterzijde het warenhuis zijn binnengedrongen en meteen zijn beginnen schieten op alles wat bewoog.

Twee klanten werden vanop minder dan een meter doodgeschoten. De overvallers liepen naar de ingang waar geterroriseerde kassiersters de inhoud van hun lades moesten afgeven. De niets ontziende daders graaiden ook nog een kleine geldkoffer mee die een jaar later in Ronquières uit de zwaaikom voor het hellend vlak van het kanaal Brussel-Charleroi werd opgevist.

Nog altijd in het wilde weg schietend zijn de overvallers vervolgens teruggekeerd naar de parking waar hun VW Golf op ze wachtte. Hoe zij enkele minuten voordien op de parking zijn aangekomen, hoe zij na de raid in de winkel zijn weggereden terwijl de politie ter plekke arriveerde en ze onder vuur nam, is het onderwerp van de opnames die morgenavond vanaf 20 uur op en rond de parkeerplaats van het warenhuis zullen gedraaid worden.

“Het zal er vrij realistisch aan toegaan met inbegrip van het afvuren van schoten, uiteraard met losse patronen. Maar het is de bedoeling om het drama zo getrouw mogelijk na te bootsen om juist reacties los te weken die ons kunnen helpen om dit mega-onderzoek na al die jaren succesvol af te ronden”, zegt Eddy Vos die de onderzoekscel Waals-Brabant leidt.

“Heel de onderzoeksploeg speelt open kaart met de makers van het programma om dat doel te bereiken. De uitzending zal zelfs enkele nooit eerder vertoonde elementen en getuigenissen bevatten. Wij hopen onder meer te kunnen bepalen of er naast de VW Golf ook nog een Mercedes met Nederlandse of Franse nummerplaten in Aalst heeft gediend en of er een vierde dader aan de overval heeft deelgenomen”.

Na de opnames in Aalst zullen de gebeurtenissen aan bod komen die zich in en nabij het Bois de la Houssière hebben afgespeeld, het bos waar de Bende van Nijvel zich veilig genoeg voelde om er waarschijnlijk te verblijven en er misschien ‘Killer’, de man die 23 van de 28 Bendeslachtoffers op zijn geweten had en in Aalst wellicht gewond raakte, te begraven.

Bron » De Standaard