Zoeken naar de auto’s van toen

Als de laatste overval van de Bende van Nijvel zo waarheidsgetrouw mogelijk moet worden nagespeeld, dan betekent dit dat tijdens de filmopnames ook hetzelfde type auto’s moet worden gebruikt als die waarmee de Bende op 9 november 1985 opereerden. Dat was geen gemakkelijke klus. In de periode van de overval was de VW Golf, het type dat bij de overvallen werd gebruikt, heel populair in ons land.

“Wij moesten zowel een rijklare VW Golf I terugvinden voor de autoscènes als een wrak van dat type om later in een bos in brand te steken”, zeggen de speurders. “Blijkt echter dat de Golf I stilaan een collector’s item is geworden waarvan de marktwaarde toeneemt. Dus kwam daar nogal wat zoekwerk bij kijken. Voor de Mercedes, die mogelijk ook bij de overval betrokken was, ging dat heel wat makkelijker.”

De zoektocht naar authenticiteit ging nog verder: de huidige winkelkarretjes van het Delhaize-warenhuis verschillen sterk van die uit 1985. Dus is gezocht naar oudere modellen om tijdens de opnames te gebruiken.

Bron » De Standaard