“We moeten de daders zoeken tot de laatste seconde”

In 2015 verjaren de misdaden van de Bende van Nijvel. De speurders halen nog één keer alles uit de kast met een reconstructie van de Bende-overval in Aalst van 9 november 1985. “Er moeten ergens nog getuigen zijn die ons kunnen helpen”, zegt Bendespeurder Eddy Vos.

Heeft een reconstructie 25 jaar na de feiten eigenlijk nog wel zin? 

“Ik besef maar al te goed dat sommigen zich afvragen of dit geen bezigheidstherapie is. Maar ik stel voor dat u ook eens vraagt aan David Van de Steen of hij nog wil dat we verder zoeken naar de moordenaars van zijn ouders en zus. De Bende van Nijvel is ook meer dan alleen maar het onderzoek naar 28 doden. Het is een etterbuil van de Belgische gerechtelijke geschiedenis. We moeten blijven zoeken tot de laatste minuut, tot de laatste seconde zelfs. Dat zijn we aan onszelf verplicht. Persoonlijk hoop ik dat er een politiek initiatief komt om de verjaringstermijn nog te verlengen.”

Was het gemakkelijk om die getuigen te overtuigen om hun verhaal te doen? 

“Nee, integendeel zelfs. Ik heb ze stuk voor stuk moeten overtuigen. Sommigen willen de zaak uit hun geheugen bannen, terwijl ze er eigenlijk elke dag mee bezig zijn. Anderen zijn nog altijd bang voor represailles en wilden enkel anoniem getuigen. Nog anderen zijn ervan overtuigd dat het geen zin heeft omdat we het toch niet willen oplossen. Dat er een complot bestaat om de waarheid niet aan het licht te laten komen. Ik heb hen gezegd dat er geen complot bestaat want als er één zou zijn dat ik er dan ook deel van uit maak. En ik weet niets van een complot.”

Wat hoopt u te bereiken met deze reconstructie van de laatste 30 uur van de Bende van Nijvel? 

“We hopen dat er zich alsnog nuttige getuigen melden van de overval in Aalst en de uren ervoor en erna. Dat is mogelijk, hoe onrealistisch het ook lijkt na 25 jaar. Toen er in 1997 een reeks robotfoto’s verschenen, hebben we 1.300 reacties gekregen. Het zullen er nu niet zoveel zijn maar misschien zit die ene goeie er wel bij.”

Heeft u eigenlijk zekerheden in het onderzoek? 

“Het enige wat we zeker weten, is dat de overvallen gestopt zijn na Aalst. In onze hypothese heeft agent Eddy Nevens raak geschoten toen hij de VW Golf met de openstaande koffer onder vuur nam toen die van de parking van de Delhaize in Aalst reed. We hebben een reeks getuigen gevonden die menen dat ze de doders gezien kunnen hebben op hun weg van en naar Aalst. Op die manier schetsen we wat volgens ons de laatste 30 uur van de Bende waren. Eén van die getuigen heeft tien jaar geleden onder hypnose een robotfoto geschetst van een man in een VW Golf die hij kruiste op de snelweg. Toen was dat nog niet relevant, met wat we nu weten, is het dat misschien wel. Die robotfoto wordt vanavond verspreid.”

“Getuigen hebben in Aalst ook een andere wagen met mogelijke medeplichtigen gezien, een Mercedes met Franse of Nederlandse nummerplaten. Wij denken ook dat de Bende na de overval in Aalst hun dode vriend, bijgenaamd ‘Killer’, heeft begraven in het Bois de la Houssière bij Nijvel. Daar is hun uitgebrande auto teruggevonden en ook de buit van andere overvallen. Volgens profilers is de streek rond het bos hun zogenaamde ‘comfortzone’ de streek waar ze zich thuis voelen. Ergens daar is allicht de waarheid te vinden. Misschien wel tot in Frankrijk.”

Hoe groot is de kans dat we ooit nog te weten komen wie de leden van de Bende van Nijvel waren en waarom ze moordden? 

“Kijk, we kunnen er alleen maar alles aan doen. De misdaden van de Bende oplossen is een collectieve verantwoordelijkheid van iedereen. Ofwel doen we het allemaal samen, ofwel niet meer.”

Zijn er nog onderzoeksdaden gepland? 

“Ja, we gaan in augustus met nieuwe technieken en nieuw materieel duiken in het kanaal aan het hellend vlak van Ronquières. Getuigen hebben gezien hoe daar een brandkast en een zak met wapens werden gedumpt.

Bron » De Standaard