“Die dag werd mijn jeugd kapotgeschoten”

Telefacts Crime reconstrueerde de laatste 30 uur van de Bende van Nijvel. De uren voor en na de overval op de Delhaize van Aalst. De Bende van Nijvel kogelde op 9 november 1985 acht mensen neer in en rondom het Delhaizewarenhuis in Aalst. Zeven anderen raakten zwaar gewond. Het was de meest bloedige en meteen ook de laatste aanslag die aan de Bende wordt toegeschreven.

In totaal zou de Bende in de eerste helft van de jaren 80 28 dodelijke slachtoffers gemaakt hebben bij verschillende overvallen. De Bende creeërde een klimaat van angst en terreur in ons land. De vijf voltijdse onderzoekers die het Bende-onderzoek nu nog telt hebben een nauwgezette reconstructie gedaan van wat de laatste 30 uren van de Bende zouden moeten geweest zijn.

Die begint een paar uur voor de overval in Aalst, in het Bois de la Houssière in Hengouwen waar getuigen de Golf GTI van de overvallers gezien zouden hebben. In dat bos hadden de overvallers volgens profilers van de politie hun ‘comfort zone’. Ze kenden de streek en ze voelden er zich thuis. Na de overval van de Bende in Aalst zouden ze daar naar terug zijn gekeerd om hun auto in brand te steken en een overleden bendelid te begraven.

Het grootste deel van de tv-reconstructie gebeurde in de Delhaize van Aalst zelf aan de hand van het verhaal van overlevenden van de slachtpartij. Zo getuigen onder meer David Van de Steen en Andy Brodeaux. Op het moment van de overval in de Delhaize waren ze negen en tien jaar oud. David kwam die avond samen met zijn ouders en zusje met de wagen aan op de parking van het warenhuis. Plots botsten ze op een gemaskerde en gewapende gangster.

“De laatste woorden van mijn zus en mijn moeder zitten voor altijd in mijn geheugen. Ik hoor ze al 25 jaar iedere dag. ‘Niet schieten. Dat is mijn papa’, riep mijn zusje toen de gangster zijn riotgun op mijn papa richtte. Ze ging voor mijn papa staan. Maar die man schoot hen alle twee dood. ‘Lopen, David, loop naar binnen’, riep mijn mama. Toen werd zij ook neergeschoten.”

David verschool zich binnen aan het rek met stripverhalen. “De man kwam binnen en richtte zijn geweer op mij. Ik zag een grijns op zijn gezicht. Toen vuurde hij op me.” David Van de Steen kreeg een kogel in de heup en het bovenbeen. Hij overleefde maar is voor altijd gehandicapt. Andy Brodeaux was het neefje van wijlen Marie-Jeanne De Mulder. “Het was het weekend van het Sint-Maartensfeest in Aalst. Alle kinderen waren blij want we kregen cadeautjes.”

“Toen kwamen die gangsters binnen in de Delhaize. Er werd geschoten en we gingen op de grond liggen. Marraine lag neer voor de automatische schuifdeur van de winkel. Ze blokkeerde de deur toen de gangsters naar buiten wilden. Ze hebben haar letterlijk uit de weg geschoten door met een riotgun in haar nek te schieten. Ik lag vlak naast haar. Uit haar hals pompte het bloed uit de slagader naar buiten met gulpen. Als een fontein. Ik vergeet dat beeld nooit meer. Die dag hebben ze mijn jeugd kapotgeschoten.”

Bron » De Standaard