Waarheid over Bende komt niet boven water

Nieuwe zoekacties in het kanaal Brussel-Charleroi ter hoogte van Ronquières leverden geen verse sporen op naar de Bende van Nijvel. Speurder Eddy Vos blijft koppig geloven in een goede afloop. “De kans is groot dat in het kanaal nog iets ligt wat ons van nut kan zijn. Een wapen, een kogelvrij vest, een auto… Als we iets vinden op de bodem, dan gaan we heel de omgeving rond dat voorwerp letterlijk stofzuigen en al het zand en slib filteren op zoek naar nog meer sporen. Op de voorwerpen die we vinden, ontdekken we met de nieuwste wetenschappelijke technieken misschien sporen naar de daders. En dan zijn we vertrokken.”

Speurder Eddy Vos van de Cel Waals Brabant, die het onderzoek naar de Bende Van Nijvel leidt, klonk begin vorige week nog optimistisch over de nieuwe zoekacties naar aanwijzingen over de Bende. Een week lang zochten duikers van het geniekorps in Burcht, de civiele bescherming en het Disaster Victim Identification-team (DVI) de bodem van het kanaal Brussel-Charlerloi, vlak bij het hellend vlak van Ronquières, minutieus af. Ondanks de vele mensen en middelen werden geen sporen gevonden. De zoekacties zijn stopgezet. Voor Vos is de uitkomst een teleurstelling. “Maar het belet ons niet om het onderzoekswerk voort te zetten”, zegt hij. “We blijven erin geloven.”

In werkelijkheid bewijst de nieuwe teleurstelling eens te meer hoe uitzichtloos het Bende-onderzoek na 25 jaar is geworden. Eddy Vos was naar Ronquières teruggekeerd omdat getuigen hier na de laatste overval van de Bende van Nijvel, op de Delhaize in Aalst op 9 november 1985, hadden gezien hoe twee verdachte mannen zakken in het water gooiden. Een jaar later vond hij in het kanaal een kogelvrij vest, wapens, een kassa en de jas van ‘de Killer’, een van de bendeleden.

Maar het uiterste punt van de zwaaikom werd nooit onderzocht. Bovendien kunnen speurders vandaag gebruik maken van veel gesofisticeerder materiaal, waardoor het moeilijker is om nog iets over het hoofd te zien. Daarom hoopte Vos toch nog iets bruikbaars te vinden, zoals andere wapens of misschien zelfs het lichaam van ‘de Killer’. Speurders geloven immers dat hij na de laatste overval door een politiekogel werd getroffen en dat zijn lichaam door zijn kompanen in het water werd gedumpt. Gisterochtend bleek die hoop dus ijdel te zijn geweest.

De misdaden van de Bende van Nijvel verjaren in november 2015. Vos zal niet rusten voor die verjaringstermijn is verstreken. “We zijn het aan de slachtoffers verplicht om het onderzoek levendig te houden. Ze hebben het recht om de waarheid te weten”, zegt hij. Volgens Vos kunnen er nog andere zoekacties op verschillende plaatsen volgen. De cel doet in een laboratorium in Charleroi ook nog onderzoek op DNA op alle voorwerpen die ooit in het Bende-onderzoek gevonden zijn. De laatste keer dat dat is gebeurd, was vijftien jaar geleden.

De ultieme hoop ligt bij de 500 tips die vorige maand na een reconstructie van de laatste Delhaize-overval zijn binnengekomen. In september krijgt Vos zes extra speurders om al die tips uit te vlooien. Dan telt zijn cel twaalf man. In de hoogdagen van het onderzoek waren het er honderd. De Bende van Nijvel wordt verantwoordelijk gehouden voor een reeks bloedige overvallen tussen 1982 en 1985, waarbij in totaal 28doden vielen.

Geen enkel bendelid werd ooit opgepakt. Door de jaren zijn allerlei hypotheses geformuleerd over de motieven en achtergrond van de Bende, van puur banditisme over roze balletten of een complot van de rijkswacht tot afpersing van Delhaize of zelfs een poging van de CIA om in België een autoritair regime te installeren.

Bron » De Standaard