Politie zit op dood spoor in onderzoek Bende van Nijvel

Het team dat onderzoek doet naar de beruchte Bende van Nijvel in België lijkt op een dood spoor te zitten. De onderzoekers geloven niet langer dat ex-rijkswachter Christiaan Bonkoffsky het prominente bendelid ‘De Reus’ was, bericht de Belgische krant Het Laatste Nieuws op basis van bronnen binnen justitie.

Bron rond het onderzoek

De broer van Bonkoffsky had verklaard dat de ex-rijkswachter hem vlak voor zijn dood had verteld dat hij bij de bende was betrokken. Voor die hypothese is geen concrete onderbouwing gevonden, zegt een bron nu tegen de krant. “Eigenlijk zijn we er inmiddels 99 procent zeker dat hij het niet was, maar aan een dode man kan je uiteraard niets meer vragen”, zegt een andere bron.

De meedogenloze bende pleegde in de jaren 80 een reeks gewelddadige overvallen. Daarbij vielen in totaal 28 doden en 40 gewonden. De daders zijn nooit gepakt. Na de verklaring van de broer van Bonkoffsky werd het onderzoeksteam in februari uitgebreid tot een man of dertig. De gedachte was dat ‘De Reus’ de leiding had bij de in militaire stijl uitgevoerde overvallen. Het team gaat zich nu richten op andere theorieën.

Hoewel de speurders van de Bende van Nijvel er zo goed als zeker van zijn dat de overleden ex-rijkswachter toch toch niet ‘de Reus’ van de Bende van Nijvel is, wil zijn familie dat spoor nog niet verlaten. Ze willen daarom DNA van hem aan het gerecht leveren om dat verder te laten onderzoeken. “Op die manier hopen we dat er toch meer duidelijkheid komt”, zegt hun advocaat Geert Lenssens tegen de VRT. “Voor de familie is dit spoor nog niet afgesloten.” Bonkoffsky werd na zijn dood gecremeerd, van hemzelf kan dus geen DNA meer worden verzameld.

Teleurgesteld

David Van de Steen, die bij de aanslag van de Bende van Nijvel in Aalst zijn ouders en zusje verloor en zelf zwaargewond raakte, reageerde vanochtend in De Ochtend op de Belgische Radio 1 teleurgesteld op het nieuws. “Ik moet de mensen die me zeggen dat dit nooit gaat uitkomen nog gelijk gaan geven.”

Zijn advocaat Jef Vermassen heeft vraagtekens bij de gang van zaken. “De onderzoekers zeggen nu dat alle verklaringen over de Reus gelogen zijn, maar waarom is het dan gelogen? We krijgen alleen het bericht dat het fout is”, zegt hij tegen VTM NIEUWS. “Dit bewijst dat het zeer moeilijk zal zijn om de waarheid te achterhalen. In een klassiek onderzoek geeft het Openbaar Ministerie informatie aan het publiek als er iets positiefs te melden valt. Hier beroept men zich steeds op het geheim van het onderzoek en horen we steeds negatieve dingen. Dit zet het vertrouwen in het onderzoek opnieuw op de helling”, gaat Vermassen verder.

Bron » Brabants Dagblad