Einde van een spoor, niet van onderzoek

De piste van Chris B. als ‘de Reus’ van de Bende van Nijvel lijkt dood. Maar de speurders blijven in de richting van ex-rijkswachters kijken.

De slachtoffers van de Bende van Nijvel reageerden gisteren bitter op het bericht dat het spoor naar ex-rijkswachter Chris B., genoemd als ‘de Reus’ van de Bende van Nijvel, wellicht op niets zal uitdraaien. De krant Het Laatste Nieuws had donderdag op basis van een anonieme gerechtelijke bron geschreven dat het onderzoek naar Chris B. ‘met 99 procent zekerheid niets zou opleveren’.

David Van de Steen, een overlevende van de Bende-aanslag in Aalst, vroeg zich af ‘of de oud-rijkswachters die nu werken aan het onderzoek naar de Bende van Nijvel, niet aan een schoonmaakactie bezig waren.’ Daarmee bedoelde hij dat hij vreest dat er bij de speurderscel een doofpotoperatie aan de gang is. Van de Steen voegde eraan toe ‘dat zijn geloof in justitie en gerecht ­totaal verdwenen was’.

Het was David Van de Steen die het spoor naar Chris B. vorig jaar had aangebracht. Een jeugdvriend van B. had het bij hem gemeld. Van de Steen gelooft tot vandaag dat het spoor naar Chris B. de oplossing in het Bende-onderzoek zal brengen. Dat in tegenstelling tot andere slachtoffers die hun theorie hebben en nooit hebben geloofd in het spoor van Chris B.

Nieuwe imuls

Jef Vermassen, de advocaat van Van de Steen, verbaasde zich er gisteren over dat het nieuws uitgelekt was via ‘anonieme gerechtelijke bronnen in de pers’ en dat het federaal parket dat nieuws niet wilde bevestigen. Vermassen zei niet te begrijpen dat het spoor naar B. op niets is uitgedraaid. ‘De broer van Chris B. heeft met tranen in de ogen op tv gezegd dat hij denkt dat zijn broer de Reus is. Die mens gaat zoiets toch niet zeggen als hij niet denkt dat het niet waar is ? En welk motief zou Chris B. zelf hebben om op zijn sterfbed te bekennen dat hij bij de Bende van Nijvel was?’

Feit is dat er zes maanden nadat het spoor naar Chris B. in de openbaarheid is gekomen, nog geen bewijzen zijn gevonden dat deze rijkswachter de Reus van de Bende van Nijvel was. De speurders hebben ook niet veel hoop dat die bewijzen er ooit zullen komen. Dat vernam De Standaard. Dat hoeft niet te verwonderen. De kans om meer dan dertig jaar na de laatste overval van de Bende van Nijvel nog harde bewijzen te vinden dat B. de Reus van de Bende was, was van meet af aan bijzonder klein.

Het verhaal van Chris B. heeft er wel toe geleid tot het onderzoek naar de Bende van Nijvel een nieuwe impuls heeft gekregen. Waar er een jaar geleden drie speurders op de zaak werkten, zijn dat er na de commotie inmiddels 26 geworden. Zij hebben opnieuw een grondige analyse van het dossier gemaakt. Volgens onze informatie volgen ze enkele interessante sporen en zouden die – opnieuw – naar ex-rijkswachters leiden. Rijkswachters van wie de namen al veel langer in het dossier zitten. Maar niet meer Chris B dus.

Robotfoto onder hypnose

De alcoholverslaafde Chris B. vertelde in mei 2015 kort voor zijn dood aan zijn broer dat hij lid zou was geweest van de Bende van Nijvel. Pas na B.’s dood kwam dat verhaal ter ore van de speurders. Dat maakte het extra moeilijk om te verifiëren. Wel waren er enkele intrigerende aanwijzingen: de robotfoto nummer 19 die van de Reus werd verspreid, leek als twee druppels water op Chris B. Omdat B. eind de jaren 70 lid was geweest van de speciale interventie-eenheid van de rijkswacht, de Groep Diane, leek hij bovendien een interessante verdachte.

Maar gauw rezen er twijfels over de betrouwbaarheid van de robotfoto. Die werd meer dan tien jaar na de overval op de Delhaize van Overijse (27 september 1985) onder hypnose geschetst door een kroongetuige. Hypnose is een omstreden techniek. De ondervraging van een reeks ex-collega’s, familieleden en vrienden van B. uit de periode 1970-1980 leidde ook niet tot een doorbraak. Integendeel, de meeste van zijn ex-collega’s zeiden dat B. niet het profiel had om dergelijke misdaden te begaan. De broer van Christian B. was ervan overtuigd dat zijn broer bevriend was geweest met de beruchte ex-rijkswachters Bouhouche en Beijer, maar ook dat kon niet worden hardgemaakt.

Bron » De Standaard