Spoor naar de Reus van de Bende loopt dood

Er zijn geen bewijzen dat rijkswachter Chris B. de Reus van de Bende van Nijvel is. Maar het spoor naar de rijkswacht is springlevender dan ooit.

De hoop van de speurders dat de overleden ex-rijkswachter Chris B. uit Dendermonde echt de ‘Reus van de Bende van Nijvel’ is, is de voorbije maanden geslonken tot bijna nul. Dat wordt in speurderskringen officieus bevestigd na berichten in Het Laatste Nieuws. Het federaal parket wil wel geen officieel commentaar geven en zegt dat het spoor ‘open’ blijft.

De alcoholverslaafde Chris B. vertelde in mei 2015 kort voor zijn dood aan zijn broer dat hij lid zou geweest zijn van de Bende van Nijvel. Pas na B.’s dood kwam dat verhaal aan de oren van de speurders. Omdat B. eind jaren ’70 lid was geweest van de speciale interventie-eenheid van de rijkswacht Groep Dyane, leek hij een interessante verdachte.

Profiel

De robotfoto die na de overvallen in Overijse en Eigenbrakel van ‘De Reus’ was gemaakt, leek ook sterk op Chris B. Maar ondervraging van een hele reeks ex-collega’s, familieleden en vrienden van B. uit die periode hebben tot geen doorbraak geleid. Integendeel, de meeste van zijn ex-collega’s zeiden dat B. niet het profiel had om dergelijke misdaden te begaan.

De broer van Chris B. was er ook van overtuigd dat zijn broer bevriend was geweest met de beruchte ex-rijkswachters Bouhouche en Beijer, maar ook dat kon niet hard worden gemaakt.

Het verhaal van Chris B. heeft er wel toe geleid tot het onderzoek naar de Bende van Nijvel een nieuwe impuls heeft gekregen. De drie speurders die een jaar geleden op de zaak werkten, zijn er ondertussen 26. Zij hebben opnieuw een grondige analyse van het dossier gemaakt. Volgens onze informatie volgen ze een aantal interessante sporen en zouden die – opnieuw – naar ex-rijkswachters leiden. Maar dus niet (meer) naar Chris B..

Bron » De Standaard