Politiemensen die andere politiemensen oppakken. Het blijft zeer uitzonderlijk. Maar dinsdag was het zover. De gepensioneerde speurder Philippe V. (61) uit Gent werd door zijn collega’s opgepakt. Vanochtend – na twee nachten in de cel en twee dagen ondervraging in het gezelschap van zijn advocaat Walter Damen, wordt hij voor de onderzoeksrechter in Charleroi geleid die moet beslissen of hij aangehouden blijft. De ondervraging was pas gisteren om 21 u afgelopen.
Als de arrestatie van Philippe V. één ding aantoont, dan is het wel dat de nieuwe speurderscel, die begin 2018 aangesteld werd nadat het spoor-Bonkoffsky opgedoken was, erg ver wil gaan om de laatste strohalm te grijpen om toch nog de misdaden van de Bende van Nijvel op te helderen. Philippe V. werkte in 1985 en 1986 veertien maanden lang voor de cel-Delta. Dat is de speurderscel die onder leiding van onderzoeksrechter Freddy Troch uit Dendermonde het onderzoek voerde naar de Bende-overval in Aalst van 9 november 1985.
Op aanwijzen van Philippe V. haalden duikers van het Geniekorps uit Burcht op 6 november 1986 enkele zakken uit het water in Ronquières. Vlak bij de zwaaikom van het kanaal Brussel-Charleroi. Het bleek een van de belangrijkste ontdekkingen ooit in het onderzoek naar de Bende van Nijvel. In de zakken zat een mini-brandkast afkomstig van de overval op de Delhaize in Aalst (november 1985), een kogelvrije vest gestolen in Temse in 1983 en een rist wapens die gebruikt waren bij de overvallen van de Bende in 1982 en 1983.
Het ultieme bewijs, zo leek het, dat er wel degelijk een link bestond tussen de eerste reeks aan de Bende toegeschreven overvallen uit 1982 en 1983, en de tweede reeks uit 1985. Bij de tweede reeks, die stopte in Aalst, vielen veruit de meeste doden.
Manipulatie
V. heeft altijd volgehouden dat gedegen politiewerk aan de basis lag van die vondst in het water. In november 1985 – vlak na de overval op de Delhaize in Aalst – doken de speurders ook al eens op ongeveer dezelfde plaats nadat een frituuruitbater en een buurtbewoner hadden gezien dat er zaken in het kanaal werden gegooid. Maar toen leverden de duikwerken niets of bijna niets op: een lege verpakking van munitie en de kolf van een geweer.
In 1997 verklaarde V. aan de tweede Bendecommissie in het parlement: ‘Ik heb in 1986 een aantal pv’s herbekeken. De zwaaikom in Ronquières werd volgens mij in 1985 op een amateuristische manier doorzocht. Nadat ik alle stukken had, hebben wij die zaak voorgelegd in de cel-Delta. Men heeft een speciaal toestel uit West-Duitsland laten overkomen, samen met een specialist. (…) Wij hebben de zwaaikom systematisch laten onderzoeken door gespecialiseerde onderzoekers van het leger, omdat wij er 100 procent zeker van waren dat er zakken van de daders van de Bende van Nijvel in lagen. Met het gekende resultaat.’
Simpel en goed politiewerk, aldus V. Maar in 2013 bleek uit wetenschappelijk onderzoek dat die voorwerpen pas enkele dagen voor de vondst in november 1986 in het kanaal gedumpt konden zijn. Dat versterkte het vermoeden van de onderzoeksrechter en de toenmalige speurdersploeg dat er manipulatie in het spel was. Toen al was er een bitse discussie met de onderzoekers van de cel-Delta, die het niet namen dat hun werk ter discussie werd gesteld. Zij trokken de wetenschappelijke aanwijzingen zwaar in twijfel.
Hardnekkig ontkennen
Maar ook de nieuwe speurderscel vermoedt nu dat V. of een andere onderzoeker via een informant wisten dat er wapens in het kanaal lagen. En dat ze daarom opnieuw zijn gaan duiken. Als die hypothese klopt, dan heeft V. daar al die jaren over gezwegen. De nieuwe speurdersploeg wil weten waarom. En ze willen weten wie dan wel de informant van V. geweest is. Want die zou het onderzoek uiteraard vooruit kunnen helpen. Maar volgens onze informatie blijft V. hardnekkig alles ontkennen.
Na zijn passage bij de cel-Delta keerde V. terug naar de voormalige BOB van de rijkswacht Gent. Hij werkte onder meer ook mee aan de onderzoeken naar de ontvoering van Anthony De Clerck en naar criminele motorbendes. Het grootste deel van zijn carrière werkte hij in drugsdossiers.
Bron De Standaard