Rechtbank stelt beslissing over verdachten in Bende-dossier uit

De raadkamer van Charleroi zal pas op 20 september beslissen of negen verdachten in het onderzoek naar de Bende van Nijvel buiten vervolging worden gesteld. De advocaten van de nabestaanden van de 28 slachtoffers die de Bende maakte, verzetten zich tegen de buitenvervolgingstelling uit vrees dat met deze maatregel het doek zou vallen over het hele Bende-onderzoek.

Van de negen beklaagden die in de jaren ’80 werden beschuldigd van betrokkenheid bij de bloedige aanslagen van de Bende, heeft wellicht alleen Philippe, alias ‘Johnny’ de Staercke (39) uit Sint-Pieters-Leeuw werkelijk iets met de Bende van Nijvel te maken. Maar net zo min als tegen de acht anderen werden tegen hem ooit harde bewijzen op tafel gelegd. Daarom overweegt de rechtbank van Charleroi, die sinds vijf jaar bevoegd is voor het Bende-dossier, alle verdachten buiten vervolging te stellen.

De advocaten van de burgerlijke partijen hadden het uitstel gevraagd omdat ze niet voldoende tijd hadden om het 300.000 pagina’s tellende dossier te lezen, laat staan grondig te bestuderen. De raadslieden verzetten zich bovendien tegen de maatregel omdat ze vreesden dat met de buitenvervolgingstelling van de verdachten ook definitief een einde zou komen aan het Bende-onderzoek.

Volgens de advocaten zijn er nog zo veel vragen onbeantwoord en valt er nog zo veel te onderzoeken dat de raadkamer op dit moment geen kundig oordeel over het dossier kan vellen.

De nabestaanden van de slachtoffers die tijdens de overval op de Delhaize in Aalst in november 8’5 het leven lieten, betwisten trouwens de bevoegdheid van de rechtbank van Chareleroi over dit deel van het onderzoek. Vijf jaar geleden werd het onderzoek naar de Bende in Charleroi gecentraliseerd. Bij arrest van de Gentse Kamer van Inbeschuldigingstelling werd het dossier over de overvallen in Temse en Aalst onttrokken aan de Dendermondse onderzoeksrechter Freddy Troch en gevoegd bij de dossiers van Charleroi en Nijvel. Volgens de advocaten van de nabestaanden werd echter niet de juiste procedure gevolgd voor de overheveling en zijn noch de Raadkamer noch de onderzoeksrechter van Charleroi bevoegd voor de feiten uit Aalst.

De kritiek op de overheveling is meer dan zuiver procedureel: in Dendermonde waren onderzoeksrechter Troch en zijn team zeer ver gevorderd met hun opsporingswerk. Sinds het dossier in Charleroi is beland, werd nog maar weinig gehoord van het onderzoek.

‘Wij krijgen de indruk dat men in het zuiden van het land niet wil dat men in het noorden van het land het dossier oplost. De oplossing zou wel eens kunnen liggen in Franstalige kringen en leiden naar de wapenlobby’s en extreem-rechtse kringen’, zei een van de advocaten deze week nog aan De Tijd.

Bron » De Tijd