Troch mogelijk gemanipuleerd door rijkswacht

De Dendermondse onderzoeksrechter Freddy Troch – thans voorzitter van het comité P – is in zijn onderzoek naar de Bende van Nijvel mogelijk gemanipuleerd door een luitenant-kolonel van de rijkswacht. Die zorgde ervoor dat in het kanaal Brussel-Charleroi een wapenarsenaal werd gevonden waardoor voor het eerst een verband zou worden gelegd tussen een aantal Bende-feiten uit 1982-1983 en de bloedige Delhaize-overvallen in het najaar 1985. Ogenschijnlijk zorgde de wapenvondst voor een belangrijke doorbraak in het onderzoek. Tegelijk werd mogelijk ook een dwaalspoor gelegd.

De hypothese werd vrijdag voor de Bende-commissie door een aantal commissarissen geopperd naar aanleiding van de getuigenis van Freddy Troch. Die was belast met het onderzoek naar de Bende-overval in het Delhaize-filiaal van Aalst op 9 november 1985. Precies een jaar later ontdekte de Delta-cel van Troch in een zwaaikom van het kanaal Brussel-Charleroi, een echt wapenarsenaal. In de opgeviste zakken zaten wapens en munitie afkomstig van de Bende-reeksen van zowel 1982-1983 als 1985. Ook Troch stond voor een raadsel. En waarom werd de vondst zodanig uitdrukkelijk gesigneerd dat men de link zou leggen tussen de twee reeksen? Welk motief had het brein achter de Bende daarmee? Ging het om een dwaalspoor?

Tot nu toe werd aangenomen dat Troch louter toevallig in de zwaaikom van Ronquières terecht kwam. De Delta-cel had immers een aantal processen-verbaal van het parket van Nijvel herlezen en ontdekt dat men in Ronquières al eens vruchteloos op zoek was geweest naar voorwerpen. Een Dendermondse speurder ontdekte het pv en suggereerde om een nieuwe zoekoperatie te organiseren. Zo werd het arsenaal louter toevallig en met veel geluk gevonden. Aldus het gekende verhaal.

Volgens nieuwe gegevens zou de vondst mogelijk niet toevallig zijn gebeurd. Volgens de hypothese, geopperd door een aantal commissieleden, was het opperwachtmeester Vermeersch van de rijkswacht die op het bewuste pv van de onderzoekscel van Nijvel botste. Vermeersch was nog maar enkele dagen eerder naar de Delta-cel uitgestuurd door zijn overste, de luitenant-kolonel L’Host. De taak van Vermeersch zou eruit hebben bestaan de Delta-cel naar Ronquières te loodsen. Het gaat dus om een maneuver om ervoor te zorgen dat, na een mislukte poging door het parket van Nijvel, de wapens uiteindelijk toch zouden worden gevonden. De hypothese was voor Freddy Troch volledig nieuw. Bevestigen kon hij niet, maar de mogelijkheid uitsluiten deed de verbaasde getuige evenmin.

De vondst van het arsenaal was voor Troch in elk geval een nieuw bewijs dat de Bende van Nijvel niet te zoeken was in het klassieke banditisme, maar te maken had met georganiseerde criminaliteit. Allerhande elementen hadden Troch doen begrijpen dat er verbanden bestonden tussen een aantal dossiers als de moord op FN-ingenieur Mendez, extreem-rechts, de zaak-De Bonvoisin, de ontvoering van oud-politicus Vanden Boeynants door de bende-Haemers, enzovoort. ‘Het waren dezelfde 100 mensen die in al die dossiers voorkwamen. Daarom stuurde ik aan op de samenstelling van een gemengde cel met speurders van Dendermonde en van Charleroi. Ik heb nooit gevraagd inzage te krijgen in de dossiers. Ik wilde wel een systeem uitwerken waarbij de parketten nuttige informatie zouden uitwisselen.’

In het parket van Nijvel was Troch alvast niet welkom voor informatie. Het dossier-Mendez hield onderzoeksrechter Hennart voor zijn collega Troch hermetisch afgesloten. Ook vanwege het parket van Brussel (procureur des Konings Dejemeppe) en de gerechtelijke politie (commissaris Reyniers) ondervond hij pesterijen. Uiteindelijk moest Troch zijn dossier in december 1990 afstaan aan de speurders van Charleroi. Commissievoorzitter Tony van Parys wilde weten of dat niet logisch was? Tot dan had Troch alleen de Brusselse gangster Philippe de Staerke van Bende-lidmaatschap kunnen in verdenking stellen. Dat onderzoek zat echter muurvast. Troch bevestigde dat hij onvoldoende elementen had om De Staerke naar het Hof van Assisen te verwijzen, maar benadrukte dat de Delta-cel ook tal van andere sporen volgde. Troch getuigt maandag voort.

Bron » De Tijd