Handelaar krijgt wapens na acht jaar terug

“Het gerecht dacht acht jaar geleden onterecht dat we wapens leverden aan Servische milities.” Wapenhandelaar Leon Ivens is zijn 40 ton oorlogswapens, die in beslag waren genomen, zelf gaan ophalen.

ACHT jaar geleden viel het gerecht met veel machtsvertoon in onze wapenhandel in Sint-Niklaas binnen. Ze namen 8.674 Fal-geweren in beslag. Die werden met het leger en onder zware politiebewaking naar de legerbasis in Bertrix gevoerd. We hebben nu alle wapens teruggekregen. Het gerecht dacht verkeerdelijk dat we ze wilden verkopen aan Servische milities en het Belgisch-Nederlandse misdaadmilieu. We zijn de 40 ton zware oorlogswapens gisteren wel zelf moeten gaan ophalen. De overheid zal het transport betalen, maar van bewaking was in deze tijd van terrorisme geen sprake.” Dat zeggen wapenhandelaars Leon Ivens en zijn zoon Ludwig uit Sint-Niklaas.

In grote verzegelde houten kisten zijn de veertig ton oorlogswapens gisteren met twee vrachtwagens van de legerbasis in Bertrix terug naar de wapenhandel in Sint-Niklaas gevoerd. Het transport stond in schril contrast met de zwaar bewapende en ondergrondse bunkers waar ze in Bertrix acht jaar werden opgeslagen. Over de volgeladen vrachtwagens hing enkel een zeil.

De duizenden Fal-geweren liggen intussen terug opgeslagen in de gigantische kluis van de wapenhandelaar. In mei 1997 werden ze daar door de toenmalige BOB opgeladen. Het gerecht vermoedde dat Ivens de Fal-geweren wou verkopen aan Servische milities. Hij zou ook een deel van die lading nog voor de inbeslagname hebben verkocht aan het Belgische- Nederlandse misdaadmilieu.

“Toen de speurders in 1997 binnenvielen, waren ze er zeker van dat we 1.500 van de ruim 8.000 geweren hadden laten verdwijnen. Dat was niet zo. Toch wilden ze de lading niet natellen. Dat gebeurde na lang aandringen uiteindelijk toch in Bertrix. Toen bleek al dat het Brusselse gerecht zich had vergist en de lading compleet was”, zeggen Ludwig en Leon Ivens.

Ook van de levering aan Servische milities of terreurgroeperingen bleek niets te kloppen. “De wapens kwamen uit Engeland en we kregen er een uitvoercertificaat voor. Het gerecht heeft dat nooit nagetrokken”, zegt Ivens nog.

Bron » De Standaard