Gouverneur sluit Wase schietclub The Chappel

Op vraag van burgemeester Freddy Willockx (SP.A) van Sint-Niklaas heeft de Oost-Vlaamse gouverneur Herman Balthazar de vergunning ingetrokken van de schietstand The Chappel. De schietclub, eigendom van Leon Ivens en diens familieleden, zou banden hebben met het criminele milieu. Eerder kwam de zaak al in opspraak wegens banden met extreem-rechts en diverse dossiers over illegale wapenhandel.

De directe aanleiding voor de sluiting is een passage in het boek “Tussen maffia en moord”, dat Carl De Schutter vorig jaar schreef in samenwerking met een journalist van Gazet van Antwerpen. Daarin beschrijft de moordenaar van veearts Karel Van Noppen hoe hij destijds het moordwapen in The Chappel kocht van Leon Ivens. Uit het boek blijkt voorts hoe De Schutter in de club ook regelmatig ging oefenen met Albert Barrez. Van Noppen werd in 1995 vermoord in opdracht van de hormonenmaffia. Zowel De Schutter als Barrez werden onlangs wegens hun aandeel in de moord veroordeeld tot zware straffen.

Volgens Willockx staat het na een onderzoek van de staatsveiligheid en de lokale recherche vast dat De Schutter en Barrez tussen oktober 1994 en februari 1995 regelmatig schiefoefeningen deden met het moordwapen in The Chappel. “Als wordt ontkend dat dit met een formele toestemming gebeurde, kan men niet negeren dat er onvoldoende veiligheidsmaatregelen genomen werden om te voorkomen dat om het even wie toegang zou hebben tot de schietstand”, stelt Willockx. Ivens gaf tijdens het weekend toe dat er mogelijk onbevoegden zonder zijn medeweten in de schietclub waren binnengedrongen, maar ontkende formeel dat het moordwapen in zijn zaak werd verkocht.

Leon Ivens heeft een indrukwekkend gerechtelijk verleden. In 1985 liep hij een veroordeling op voor het verhandelen van niet-geregistreerde oorlogswapens. In 1997 verloor hij zijn vergunning wegens internationale wapensmokkel. Het gerecht legde toen beslag op 8.500 FAL-geweren in zijn wapenwinkel, mogelijk bestemd voor Servische milities in ex-Joegoslavië. Ivens droeg later het voorzitterschap over aan zijn echtgenote Henriette Defyn, maar bleef zelf achter de schermen actief in de schietclub.

Merkwaardig is dat de autoriteiten pas nu in actie komen. Vijf jaar geleden publiceerde Albert Barrez eveneens een boek, met als titel “Operatie Zieke Koe”, waarin ook hij gedetailleerd beschreef hoe Carl De Schutter het moordwapen kocht in The Chappel. Het parket van Turnhout onderzocht enkele jaren geleden de banden tussen De Schutter en de schietclub, maar moest toen vaststellen dat het hele klantenregister bij een brand verloren was gegaan.

Bron » De Morgen