Mollenonderzoek van Comité I sluit koning niet uit

Naar aanleiding van het gelekte sekterapport van Staatsveiligheid wordt er door het Comité I (Vast Comité van Toezicht op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten) een mollenonderzoek gestart. Daaraan ontsnapt ook koning Albert II niet, die het rapport net als de premier, vicepremiers en federaal procureur Johan Delmulle in handen kreeg. Dat schrijft de krant De Standaard.

Het rapport, waarin contacten tussen politici en sektes zoals Scientology en Sahaja Yoga worden beschreven, verscheen in onze krant van het voorbije weekend. Omdat de koning het officiële staatshoofd is, krijgt hij inzage in rapporten van Staatsveiligheid, wanneer de veiligheid van een koninklijk familielid of de staat in gevaar is.

Of de koning inzicht moet krijgen in de rapporten wordt nu door verschillende politici in vraag gesteld. Minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open Vld) vindt dat “het Comité I de bestemmelingen moet herbekijken”.

Danny Pieters (N-VA) gaat nog een stapje verder: vertrouwelijke rapporten moeten dat ook blijven. “Als het niet mogelijk blijkt om die vertrouwelijkheid te garanderen, moet alles herbekeken worden. Ook de noodzaak of de koning het rapport krijgt.”

Bron » De Morgen