Meerderheid verwerpt vraag voor hoorzitting met baas Staatsveiligheid

De commissie Justitie van de Kamer is niet ingegaan op de vraag van Ben Weyts (N-VA) om Alain Winants, de administrateur-generaal van de Staatsveiligheid, te horen. “De meerderheidspartijen verwezen naar de begeleidingscommissie van het Comité I, maar ik wil duidelijkheid over de regels die de Staatsveiligheid hanteert bij het bespioneren van parlementsleden”, aldus Weyts.

Afgelopen weekend lekte een vertrouwelijk rapport van de Staatsveiligheid uit waaruit blijkt dat de dienst reeds jaren politici screent en nagaat of en wanneer ze contact hebben met bepaalde organisaties. Een aantal politici werd bij naam genoemd.

Gedetailleerd

Volgens Ben Weyts is de informatie die in de pers verscheen zo gedetailleerd dat die enkel via bijzondere methoden, voorzien in de BIM-wet, verkregen kon worden. Daar zit volgens Weyts het probleem. Hij wijst erop dat die wet strengere voorwaarden oplegt om dergelijke methoden te kunnen gebruiken voor een aantal categorieën, zoals artsen, journalisten en advocaten. Hij vraagt zich af of dat ook niet voor parlementsleden zou moeten gelden voor het uitvoeren van hun taak als vertegenwoordiger van het volk.

Vlaams Belang

Weyts kreeg in de commissie Justitie enkel steun van Vlaams Belang om Alain Winants te horen. “Wat heeft het voor zin om de baas van de Staatsveiligheid uit te nodigen, als die op de meeste vragen niet kan of mag antwoorden”, klonk het bij de meerderheidspartijen. “De leden van de begeleidingscommissie van het Comité I hebben bovendien het recht om alle documenten in te zien.”

Bron » De Morgen