“Als blijkt dat minister gelekt heeft, moet hij aftreden”

“Als het een minister blijkt te zijn die de geheime rapporten van de Staatsveiligheid lekt, moet hij aftreden. Ook in een land als België”. Dat zegt senator Rik Torfs (CD&V) op Twitter. Torfs, die zelf ook genoemd wordt in het bewuste rapport, tilt zwaar aan het lek. “Dit is een ernstige zaak. Mensen zouden zich moeten afvragen of het nog wel zin heeft om dingen aan de Staatsveiligheid te signaleren als die informatie toch gelekt wordt”.

Torfs formuleerde eerder al forse kritiek op het rapport van de Staatsveiligheid waarin contacten tussen politici en bepaalde religieuze groeperingen worden opgelijst. Torfs zelf zou volgens het rapport contacten gehad hebben met Scientology. Minister van Justitie Annemie Turtelboom wil dat het Comité I, dat de inlichtingendiensten controleert, een audit uitvoert naar een gelekt geheim rapport van de Staatsveiligheid.

Volgens Torfs zal er misschien nooit duidelijkheid komen over het lek. “Er bestaat natuurlijk zoiets als het journalistieke bronnengeheim”, aldus Torfs. Maar als zou blijken dat een minister het rapport gelekt heeft, dan moet die opstappen, meent Torfs. Concrete aanwijzingen daarvoor heeft de CD&V-senator niet. “Maar het rapport is maar naar een zeer beperkt aantal mensen gestuurd. Het moet dus één van die mensen zijn”, aldus Torfs.

Los van wie het rapport gelekt heeft, maakt Torfs zich vooral zorgen over de werking van de Staatsveiligheid. “Het gaat toch om een zeer ernstige kwestie. Als dergelijke rapporten gelekt worden, moeten mensen zich afvragen of het wel zin heeft om informatie aan de Staatsveiligheid te bezorgen.”

Bron » De Morgen