‘Geen inkijk in geheime documenten’

Gewezen senator Hugo Vandenberghe (CD&V) merkt op dat het parlement machteloos is tegenover de Staatsveiligheid. “Ik heb jarenlang gezeteld in de commissie die de controle op de inlichtingendiensten moet opvolgen. Alleen hebben de leden van die parlementaire commissie geen ‘veiligheidsmachtiging’. Ze mogen met andere woorden geen geheime documenten inkijken. Ze kunnen dus niet eens oordelen of de Staatsveiligheid al dan niet terecht inroept dat bepaalde info geheim is.”

“Ik begrijp dat niet alles publiek gemaakt kan worden. Een inlichtingendienst moet vertrouwelijk kunnen werken. Maar er moet wel een of andere vorm van democratische controle mogelijk zijn. Wat het parlement vandaag kan controleren, hangt alleen van de goodwill van de Staatsveiligheid af. Want het is degene die gecontroleerd wordt, die beslist wat gecontroleerd kan worden. Dat is de wereld op zijn kop.”

Daarnaast is er nog een pervers neveneffect volgens Vandenberghe. “De Staatsveiligheid stuurt in haar geheime rapporten info over bepaalde politici naar een aantal toppolitici. Die mogen daar niets mee doen, maar ondertussen circuleert die info wel zonder dat enige tegenspraak mogelijk is. Zo discrediteer je mensen.”

Bron » De Morgen