Schuttersclub The Chapel: “Slachtoffer politieke afrekening” Clubleden reageren boos op sluitingsbevel

De leden van de schuttersclub The Chapel uit Sint-Niklaas zijn boos op burgemeester Freddy Willockx. Die vroeg de gouverneur de schietstand aan Vijfstraten te sluiten – wat begin deze maand ook gebeurde – nadat aan het licht kwam dat Carl De Schutter er had geoefend met het wapen waarmee later veearts Karel Van Noppen werd vermoord. De leden van de schuttersclub reageren nu verontwaardigd.

“Burgemeester Willockx heeft zich gebaseerd op foutieve en onvolledige gegevens”, klinkt het bij de leden van The Chapel. “De burgemeester beweert dat Carl De Schutter het moordwapen bij Leon Ivens van de schietstand kocht, maar dat is niet correct. Uit het onderzoeksdossier blijkt dat hij het wapen bij een handelaar in Boortmeerbeek kocht. Toen De Schutter onze club bezocht, kon hij een getuigschrift voorleggen dat hij erkend was als wapenhandelaar. Dit getuigschrift is ondertekend door Bob Cools, toenmalig burgemeester van Antwerpen.”

Op een hoopje

De leden van The Chapel nemen ook aanstoot aan de omschrijving van hun club als donkerbruin nest.

“De burgemeester gooit iedereen hier op één hoopje. De staatsveiligheid zegt dat leden van de Grijze Wolven en Vikingjeugd hier kwamen oefenen. Dit zijn bewegingen die al lang opgedoekt zijn. Het gaat om één echtpaar dat op dat moment een bewijs van goed zedelijk gedrag voorlegde en een blanco strafblad had. Het echtpaar is bovendien niet langer lid. Ook vermeldt de staatsveiligheid dat leden van het Vlaams Blok in The Chapel kwamen oefenen. We vinden niet dat schutters voor hun politieke kleur moeten gestraft worden. Heel deze actie lijkt ons meer op een goedkope verkiezingsstunt.”

Ramp

Resultaat is wel dat vierhonderd leden van The Chapel geen club meer hebben. “De sluiting van de schietstand is een ramp”, zegt de club. “Naar een andere club gaan, is niet evident. De meeste schietclubs werken nu al met wachtlijsten sinds de invoering van de Vlarem-wetgeving. We zijn een club van sportschutters met een blanco strafblad die de burgemeester zonder reden op straat heeft gezet.”

Bron » Het Laatste Nieuws