Schietstand moet weer open

Leon en Ludwig Ivens eisen ook hun vergunning terug voor de schietstand The Chapel in Sint-Niklaas. Burgemeester Freddy Willockx (SP.A) sloot de schietstand toen hij in het boek van Carl De Schutter las dat die daar Albert Barrez schietoefeningen gaf om veearts Karel Van Noppen om het leven te brengen. De Schutter en Barrez zitten een celstraf van 25 jaar uit voor de moord op de veearts-keurder.

“Barrez zou hier inderdaad één keer geoefend hebben buiten de openingsuren van de schietstand”, zegt Leon Ivens. “Maar dat gebeurde zonder ons medeweten. We kenden Carl De Schutter al jaren, toen die nog legaal wapens aankocht en verkocht. Hij kende onze schietstand en is wellicht ongezien binnengeslopen. Toen de verantwoordelijke van de schietstand de twee betrapte, zijn ze gevlucht.”

De Sint-Niklase wapenhandelaar ontkent formeel dat Carl De Schutter bij hem het moordwapen kocht. “Burgemeester Freddy Willockx denkt dat, maar hij vergist zich. Ik zou ook banden hebben met extreem rechtse groeperingen zoals de Viking-jeugd en de Weerwolven. Ze zouden in onze schietstand komen oefenen. Dat is pure onzin.”

Ultimatum gesteld

Bij minister van Justitie Onckelinckx is nu een aanvraag ingediend tot heropening van de schietstand. “We wachten nog altijd op een antwoord. Normaal is zo’n vergunningsdossier binnen de vier maanden behandeld. Maar blijkbaar heeft de minister meer tijd nodig voor de schietstand in Sint-Niklaas. Als we vrijdag geen antwoord hebben, starten we een procedure in kort geding”, zegt advocaat Luc Brees.

Ivens overweegt ook gerechtelijke stappen tegen burgemeester Freddy Willockx. “Er zijn in ons land dertigduizend mensen die de schietsport beoefenen. Bij ons zijn die sporters en de voorzitter van de club verantwoordelijk voor de schietstand, en niet wij als zaakvoerders van de wapenhandel. Door de sluiting worden in de eerste plaats zij getroffen en niet wij”, zegt Leon Ivens.

Of de man inderdaad nog banden heeft met extreem-rechtse milities is niet helemaal duidelijk. In een aantal extreem-rechtse publicaties die begin van de jaren tachtig verschenen, werd The Chapel wel vermeld als een schietstand en oefenplaats van de Vlaamse Militanten Orde (VMO).

Bron » Het Nieuwsblad